Szafranowe jabłka w skorupce ciasta francuskiego.doc

(0 KB) Pobierz

Składniki:

 

3- 5 jabłek (Golden, Granny Smith), obranych i pokrojonych w kostkę

 

sok z połowy cytryny

 

60 ml soku pomarańczowego

 

1 g szafranu

 

4 łyżeczki cukru

 

czarny pieprz

 

250 g ciasta francuskiego

 

1 żółtko

 

Sposób wykonania:

 

1. Jabłka zalej sokami. Dodaj cukier i szafran. Wymieszaj. Dodaj czarny pieprz.

 

2. Rozgrzej piekarnik do 210 st. bez termoobiegu. Ułóż jabłka w kokilkach.

 

3. Z ciasta francuskiego wytnij koła nieco większe od średnicy kokilek. Przykryj ciastem kokilki i dokładnie przylep je do zewnętrznych krawędzi.

 

4. Żółtko roztrzep z kilkoma łyżkami wody i posmaruj nim ciasto. Piecz 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin