Produkty:
- 6 papryk (żółte
- czerwone
- pomarańczowe)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 6 filecików z anchois (niekoniecznie)
- 3 łyżki oliwy
- 1 garść rukoli
Wykonanie:
Umyte, osuszone papryki grillujemy (ogień z góry) ok. 40 minut w gorącym piekarniku, przewracając na drugą stronę, kiedy widzimy, że skórka ciemnieje i odchodzi. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy je w folię aluminiową, a najlepiej w gazetę, i zostawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Następnie usuwamy ogonki i pestki, zdejmujemy skórkę i kroimy w kawałki. Układamy płasko na półmisku w kolorową mozaikę, polewamy oliwą, posypujemy kaparami i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem. Na wierzchu układamy anchois, jeśli mamy. Solimy, pieprzymy i posypujemy listkami rukoli. Podajemy z bagietką.
zadok