Sambal telur - jajka w sosie chilli .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.

4 jajka,

4 lyzki soku cytrynowego,

125 ml cieplej wody,

10 suszonych czerwonych papryczek chilli,

2 swieze czerwone papryczki chilli,

8 szalotek,

1 zabek czosnku,

1 lyzeczka pasty krewetkowej,

2,5 lyzeczki oleju,

1 lyzeczka cukru,

1 lyzeczka soli,

olej do glebokiego smazenia.

 

1. Jajka umyc i ugotowac na twardo. Do garnka nalac duza ilosc oleju, tak aby

jajka mozna bylo calkowicie zanurzyc. Jajka obrac i usmazyc w calosci na

zloty kolor. Wyjac lyzka cedzakowa i odstawic.

2. Suszone papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Usunac nasionka.

Czosnek obrac.

3. Suszone i swieze papryczki, szalotki i czosnek drobno pokroic, przelozyc do

mozdzierza, dodac paste krewetkowa, sok cytrynowy i utrzec na gladka paste.

4. Wlac do garnka 2,5 lyzki oleju, rozgrzac, a nastepnie, ciagle mieszajac,

smazyc na nim przez 4-5 min. paste. Doprawic sola i cukrem.

5. Jajka dodac do pasty, wymieszac, aby sie dobrze obtoczyly w pascie. Smazyc

przez minute.

6. Ostudzic jajka do temperatury pokojowej. Przed podaniem przekroic na polowki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin