Ser z mleka .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 1 l. mleka 2%;

 

- 2 łyżki octu jabłkowego;

 

- 2 łyżki soli.

 

Wykonanie:

 

Litr mleka zagotowujemy w garnuszku, dodajemy 2 łyżki octu - mleko ścina się (powstaje twaróg i serwatka).

 

Dodajemy dwie łyżki soli i tak gotujemy przez 5 min.

 

Później zawartość garnuszka przelewamy do pieluszki bądź innego materiału i odciskamy serwatkę.

 

W pieluszce pozostaje zwarta konsystencja serowa.

 

Taki serek zawinięty w szmatkę umieszczamy pod czymś ciężkim i trzymamy przez 2 godz.

 

Po tym czasie wyciągamy serek ze szmatki i wkładamy go do naczynia z solanką (3 łyżki soli + 0,5 l wody) na 12 godz.

 

Po upływie tego czasu serek jest gotowy do spożycia.

 

Najlepszy do piw mocnych.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin