Jaja gotowane w pikantnym sosie indonezyjskim.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 6 jaj ugotowanych na twardo

- 5 łyżek oleju

- 2-3 ząbki czosnku

- duża cebula

- czerwona papryka

- łyżeczka startego chili

- pół łyżeczki pasty krewetkowej

- 2 łyżeczki słodkiego sosu sojowego

- łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru

- łyżka soku i skórka otarta z cytryny

- cukier

- sól

 

Wykonanie:

 

Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Umytą paprykę (bez gniazd nasiennych) pokrój w paseczki. W rondlu rozgrzej 1,5 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj paprykę i chwilę smaż, cały czas mieszając.

 

Na końcu dodaj chili, pastę krewetkową, po czym wlej bulion i gotuj, mieszając, 2-3 minuty. Teraz dodaj imbir, sok i skórkę z cytryny, sól, cukier, wlej sos sojowy, wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu.

 

W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wyłóż obrane jaja i smaż, aż zbrązowieją. Następnie przełóż je do sosu i podgrzewaj około 5 minut. Przed podaniem przekrój na połówki i polej sosem.

 

Jajka w sosie indonezyjskim można podawać z bułką, jako gorącą przekąskę, lub z ryżem i surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin