Krupnik.doc

(0 KB) Pobierz

Składniki:

- 30 dag warzyw (marchew pietruszka seler por) czyli pęczek włoszczyzny

- cebula

- 4 duże ziemniaki

- 4 łyżki kaszy jęczmiennej

- 2 łyżki masła

- listek laurowy

- pół szklanki mleka

- sól i vegeta

- posiekana zielenina

- dwa suszone grzybki (niekoniecznie)

 

Sposób przyrządzania:

 

Wsyp kaszę do rondla, wlej półtora litra zimnej wody i mleko. Posól, dodaj listek laurowy i zagotuj. Włoszczyznę i ziemniaki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki, dorzuć do wody z kaszą. Gotuj, aż warzywa zmiękną, dopraw do smaku solą i vegetą. Przed podaniem dodaj masło, zieleninę i ewentualnie śmietanę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin