Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- 1 kg dyni (ćwierć przeciętnej kuli)
- 1 kg pomidorów
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu (wywaru z warzyw
- wody)
- 1-2 liście laurowe
- 2 łyżki curry
- łyżeczka cukru
- sól
Sposób przyrządzania:
Dynię obierz, usuń pestki wraz z miękką otoczką. Miąższ pokrój na kawałki. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Cebulę posiekaj, po czym zeszklij w rondlu na oleju. Dodaj dynię, rozdrobnione pomidory, bulion, przyprawy, cukier i sól. Duś pod przykryciem aż do całkowitego rozgotowania się dyni. Uwagi: Jeśli nie dolejesz bulionu, zamiast zupy uzyskasz danie warzywne. Wtedy dyni nie trzeba rozgotowywać, wystarczy, że zmięknie. Możesz próbować zup dyniowych z dodatkiem innych warzyw (np. zamiast pomidorów wrzucić kilka kartofli, na koniec całość zmiksować) oraz przypraw (zamiast curry użyć czosnku) i posypywać zieleniną, tartym serem, grzankami, zabielać śmietaną.
zadok