Zupa jabłkowa z curry .doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- 1 kg jabłek

- cebula

- łyżka przyprawy curry

- 2 łyżki oleju do smażenia

- śmietana lub jogurt do zabielenia zupy (niekoniecznie)

 

Sposób przyrządzania:

 

Obierz jabłka, wykrój gniazda nasienne, pokrój na drobne kawałki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dorzuć jabłka, wsyp curry, wlej 2-3 szklanki wody (do każdej zupy lepiej na początku wlać mniej płynu i dopiero gdy jest prawie gotowa, rozcieńczyć ją wedle gustu). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Odstaw z ognia, zmiksuj, osól do smaku. Wlej do termosu lub dużego słoika (można ją podawać i na ciepło, i na zimno). Na pikniku rozlejesz ją do małych plastikowych miseczek, możesz przed podaniem zabielić ją śmietaną (lub jogurtem), posypać grzankami albo groszkiem ptysiowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin