Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- 1 kg jabłek
- cebula
- łyżka przyprawy curry lub szczypta imbiru (jeszcze lepiej posiekany kawałeczek korzenia imbiru)
- sól
- 2 łyżki oleju do smażenia
- śmietana lub jogurt do zabielania zupy (niekoniecznie)
- 2-3 szklanki wody lub bulionu
Sposób przyrządzania:
Jabłka obierz i po odrzuceniu gniazd nasiennych pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj. W garnku podgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dorzuć jabłka, dodaj przyprawy i wodę lub bulion (do każdej zupy lepiej jest początkowo wlać mniej płynu i dopiero, gdy jest prawie gotowa, rozcieńczyć ją według gustu, biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i gęstość). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka całkiem zmiękną. Odstaw z ognia, zmiksuj, posól do smaku, ew. dopraw curry czy imbirem. Podawaj na ciepło lub zimno. Już na talerzu możesz dodać śmietanę lub jogurt, grzanki albo groszek ptysiowy.
zadok