Zupa krem z warzyw zielonych i białych.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - por (albo cebula) - szklanka zielonego groszku - szklanka różyczek z brokułu - 1-2 łodygi selera naciowego - 3-4 ziemniaki - 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie) - kawałeczek korzenia imbiru (lub łyżeczka imbiru w proszku) - sól - pieprz - olej do smażenia - 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub tymianku (albo zielonej pietruszki) WYKONANIE: Por, imbir, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju w dużym rondlu. Dorzuć groszek, brokuły, pokrojoną łodygę selera, obrane i pokrojone ziemniaki. Wlej trzy szklanki wody (wywaru z warzyw). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj. Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńcz ją. Dopraw solą i pieprzem, ponownie zagotuj. Podawaj z zieleniną i ewentualnie także ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Jeśli nie masz wszystkich warzyw, możesz je zastąpić innymi (np. dorzuć garść liści szpinaku lub szczawiu).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin