Faszerowane kurze piersi.doc

(1 KB) Pobierz

Dla dziecka od: 1 roku

 

Składniki:

- 2 filety z kurzych piersi

- sok z połówki cytryny

- sucha bułeczka

- pół szklanki śmietany (śmietanki lub jogurtu)

- jajko

- łyżka posiekanego koperku

- strąk czerwonej lub żółtej papryki

- 1-2 łyżeczki ulubionych przypraw (niekoniecznie)

- łyżka oleju

- 2 łyżki masła

- sól i ewentualnie pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i przyprawami. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokrój w kosteczkę. Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj olejem żaroodporne naczynie. Przygotuj farsz: rozdrobnioną bułkę namocz w śmietanie, po czym wymieszaj na gładką masę z żółtkiem, koperkiem, łyżką masła, solą i przyprawami. Dodaj pokrojoną paprykę.

Ubij na sztywno pianę z białka i mieszając, dodaj ją do farszu. Nałóż po łyżce farszu na rozpłaszczone filety, następnie zepnij je wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Na zawiniątkach połóż kawałeczki masła, skrop je wodą. Nadmiar farszu ułóż obok filetów.

Zapiekaj, aż mięso się zrumieni, w razie potrzeby polewając wodą.

Uwaga: zamiast papryki i koperku możesz wypróbowywać i inne dodatki do farszu. Ja na przykład do podstawowej masy dodaję pół szklanki zmielonych orzechów, jako przypraw używam cynamonu i gałki muszkatołowej, a z wierzchu, prócz masła, kładę na filetach odrobinę miodu. To ulubiona potrawa mojej rodziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin