500 g mięsa drobiowego (może być mieszane)
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 jajo
sól
m?ka do obtoczenia pulpecików
sos:
50g masła
50g mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
Mięso mielimy razem z cebulką oraz namoczoną i odci?nięt? czerstwą bułką.
Dodajemy jajko oraz sól do smaku. Wyrabiamy na jednolit? masę.
Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je w m?ce i gotujemy w 1L osolonej wody.
Pulpeciki wyjmujemy z wywaru i robimy sos.
Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wlewamy ją do wywaru i zagotowujemy.
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżki)
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zalewamy pulpeciki sosem.
Do sosu można dodać zielony groszek lub podsmażone pieczarki.
Najlepiej smakują z ziemniakami lub ryżem.
zadok