Drobiowe pulpeciki w sosie .doc

(1 KB) Pobierz

500 g mięsa drobiowego (może być mieszane)

 

1 cebula                                                  

 

1 czerstwa bułka

 

1 jajo

 

sól

 

m?ka do obtoczenia pulpecików

 

sos:

 

50g masła

 

50g mąki

 

natka pietruszki

 

sól, pieprz

           

 

                                                                       Mięso mielimy razem z cebulką oraz namoczoną i odci?nięt? czerstwą bułką.

 

Dodajemy jajko oraz sól do smaku. Wyrabiamy na jednolit? masę.

 

Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je w m?ce i gotujemy w 1L  osolonej wody.

 

Pulpeciki wyjmujemy z wywaru i robimy sos.

 

Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wlewamy ją do wywaru i zagotowujemy.

 

Dodajemy  drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżki)

 

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Zalewamy pulpeciki sosem.

 

 

Do sosu można dodać zielony groszek lub podsmażone pieczarki.

Najlepiej smakują z ziemniakami lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin