Zapiekanka warstwowa z mięsem .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - I warstwa: - 500 g mielonego lub drobno posiekanego mięsa - 1 cebula - 400 g obranych ze skórki pomidorów (ewent. słoik przecieru) - sól i pieprz - ząbek czosnku - łyżeczka cynamonu - łyżeczka gałki muszkatołowej II warstwa: - 25 g masła lub margaryny - szklanka śmietany - ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól i pieprz - 500 g kartofli WYKONANIE: Podsmaż na patelni mięso z cebulą na kolor jasnobrązowy. Dodaj pomidory, sól, przyprawy i zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Możesz dorzucić 400 g ugotowanej fasolki. Wszystko razem wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 30 min. Przełóż do żaroodpornej salaterki. Obierz kartofle i pokrój je w cienkie plasterki. Rozgrzej tłuszcz w rondelku, wlej do niego śmietanę, wrzuć kartofle, sól, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na wierzch tej samej salaterki. Wstaw ją teraz do piekarnika rozgrzanego do 190 st i zapiekaj przez 45 minut. Podawaj z surówką z warzyw lub sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin