Szwajcarskie rösti
Składniki na 2 porcje
•
1 kg ziemniaków
175 g masła
1 cebula
125 g boczku
500 g mieszanych grzybow
2 łyżki natki pietruszki
Sól
Pieprz
1.
Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki i smażymy na patelni do miękkości; solimy, pieprzymy i dodajemy natkę pietruszki, odkładamy na bok.
2.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości; odsączamy z wody i odkładamy na bok do wystgniecia; potem ścieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane).
3.
Na patelni rozgrzewamy ok.2 łyżki masła i smażymy na nim pokrojone w drobną kostkę boczek i cebule.
4.
Boczek i cebule mieszamy dokladnie z ziemniakami. Na patelni rozgrzewamy masło; wkladamy mase na patelnię i łyżką formujemy z niej płaski placek. Pieczemy ok.10 min. z jednej strony. W miedzyczasie dokładamy kolejne kawałki masła i delikatnie podważamy placek od spodu (żeby się nie przypalił). Po ok.10 min. zdejmujemy patelnię z ognia i odwracamy delikatnie do góry dnem nad talerzem, (inaczej placka nie uda sie zdjąć z patelni),placek przekladamy ponownie z talerza na patelnię i smażymy z drugiej strony.
5.
Gotowy placek zdejmujemy z patelni (jw.) układamy na talerzu; grzyby przekladamy na patelnie i smażymy przez okolo minutę po czym ukladamy na placku. Serwujemy z dobrym pilznerem
ALL_THE_BEST