leniwe pierogi.doc

(26 KB) Pobierz
SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI:
 

·                      50 dag ser twarogowy,

·                      2 szt jajka,

·                      15 dag mąka pszenna ( 250 ml = 20 dag )

·                      1 łyżka mąka ziemniaczana,

·                      2 łyżki masło,

·                      do smaku Sól

·                       

Mąki przesiać na stolnicę, dodać przemielony ser, żółtka. Składniki wymieszać, białka ubić na sztywna pianę, połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować i foremką wykrawać kluski lub z ciasta zrobić wałek i pociąć go na skośne romby. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować kilka minut. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową na talerze, polać stopionym masłem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin