Biszkopt
Składniki:
• 7 jaj klasy M
• 1 i 1/5 szklanki mąki
• 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
• Mąkę przesiać przez sitko
• Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza.
• Jaja wybić do dużego garnka z grubym dnem, dodać cały cukier. Garnek ustawićna ciepłej płycie grzejnej. Należy uważać, aby składniki nie przypaliły się i nie zagrzały zbyt mocno. Temperatura masy powinna mieć temperaturę trochę większąod temperatury ciała. Masę ubijać mikserem tak długo, aż masa będzie miała jasnożółty kolor.
• Dodać mąkę i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
• Ciasto przełożyć do silikonowej tortownicy. Powierzchnię ciasta wyrównać. Piec ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.
• Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy zrzucić ciasto z wysokości pół metra(w formie). Zabieg ten ma na zapobiec opadaniu ciasta – działa. Mój biszkopt wyszedł równy, tak jak widać na zdjęciach.
• Ciasto wyjąć z blaszki i poczekać aż całkowicie ostygnie. Biszkopt przekroiłam dwa razy i wykorzystałam do zrobienia tortu.
everesta