biszkopt idealny.odt

(9 KB) Pobierz

 

Biszkopt

 

Składniki:

        7 jaj klasy M

        1 i 1/5 szklanki mąki

        1 szklanka drobnego cukru do wypieków


Wykonanie:

        Mąkę przesiać przez sitko

        Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza.

        Jaja wybić do dużego garnka z grubym dnem, dodać cały cukier. Garnek ustawić
na ciepłej płycie grzejnej. Należy uważać, aby składniki nie przypaliły się i nie zagrzały zbyt mocno. Temperatura masy powinna mieć temperaturę trochę większą
od temperatury ciała. Masę ubijać mikserem tak długo, aż masa będzie miała jasnożółty kolor.

        Dodać mąkę i wymieszać mikserem na wolnych obrotach.

        Ciasto przełożyć do silikonowej tortownicy. Powierzchnię ciasta wyrównać.
Piec ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.

        Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy zrzucić ciasto z wysokości pół metra
(w formie). Zabieg ten ma na zapobiec opadaniu ciasta – działa. Mój biszkopt wyszedł równy, tak jak widać na zdjęciach.

        Ciasto wyjąć z blaszki i poczekać aż całkowicie ostygnie. Biszkopt przekroiłam dwa razy i wykorzystałam do zrobienia tortu.

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin