Tarta jablkowa z karmelem.doc

(25 KB) Pobierz
TARTA JABLKOWA Z KARMELEM

 

 

                      TARTA JABLKOWA Z KARMELEM

     

           

            20 dkg mąki,

            10 dkg zimnego masła,

              6 dkg cukru pudru,

            1/4 łyżeczki soli,

               1 jajko,

               1 kg jabłek,

               1 cytryna,

               1 łyżka masła,

            10 dkg cukru,

              2 dkg soku jabłkowego,

              1 łyżeczka cukru pudru do posypania

 

      

Z mąki, masła, cukru pudru, jajka z dodatkiem soli zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 225 C. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plastry i skropić sokiem cytrynowym.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać gęsto widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka i obłożyć je wiórkami masła. Piec 20 - 25 min. Cukier karmelizować na patelni. Dodać sok jabłkowy i wymieszać. Ciasto natychmiast po wyjęciu z piekarnika polać karmelem. Temperaturę piekarnika podwyższyć do 250°C. Ponownie wstawić ciasto i piec jeszcze 8 minut. Przed podaniem tarte posypać cukrem pudrem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin