TARTA JABLKOWA Z KARMELEM
20 dkg mąki,
10 dkg zimnego masła,
6 dkg cukru pudru,
1/4 łyżeczki soli,
1 jajko,
1 kg jabłek,
1 cytryna,
1 łyżka masła,
10 dkg cukru,
2 dkg soku jabłkowego,
1 łyżeczka cukru pudru do posypania
Z mąki, masła, cukru pudru, jajka z dodatkiem soli zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 225 C. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plastry i skropić sokiem cytrynowym.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać gęsto widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka i obłożyć je wiórkami masła. Piec 20 - 25 min. Cukier karmelizować na patelni. Dodać sok jabłkowy i wymieszać. Ciasto natychmiast po wyjęciu z piekarnika polać karmelem. Temperaturę piekarnika podwyższyć do 250°C. Ponownie wstawić ciasto i piec jeszcze 8 minut. Przed podaniem tarte posypać cukrem pudrem
Gryzmek