TORT NIBY SĘKACZ
12 dag mąki kartoflanej
12 dag mąki tortowej
6 dużych jaj
25 dag masła
25 dag cukru
szczypta soli
6 łyżek mleka
2 łyżki rumu
skórka z ½ cytryny
2 polewy czekoladowe (1 gorzka, 1 mleczna)
6 łyżek konfitury lub dżemu z moreli (brzoskwiń)
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku (każde następne, gdy poprzednie będzie dokładnie utarte). Do masy dodać mleko, rum i sól, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm dokładnie posmarować masłem, wlać bardzo cienką warstwę ciasta (około 3 łyżek) i wstawić do piekarnika (włączone tylko górne ogrzewanie) na kilka minut. Po lekkim zarumienieniu ciasta formę wyjąć wlać następną cienką warstwę ciasta i ponownie wstawić do pieca. Powtarzać do wyczerpania ciasta (powinno powstać około 10 warstw). Ciasto ostudzić.
Konfiturę rozgrzać, zmiksować i posmarować górę i brzegi ciasta. Pozostawić do zastygnięcia. Polewy podgrzać, przelać do garnuszka, wymieszać, posmarować wierzch i brzegi ciasta. Pozostawić do zastygnięcia.
Można: Ciasto ozdobić płatkami kwiatów zanurzanymi do połowy w białku i posypanymi cukrem.
Gryzmek