Tort niby sekacz.doc

(26 KB) Pobierz
TORT NIBY SĘKACZ

 

 

 

                         TORT NIBY SĘKACZ

 

 

 

 

12 dag mąki kartoflanej

12 dag mąki tortowej

6 dużych jaj

25 dag masła

25 dag cukru

szczypta soli

6 łyżek mleka

2 łyżki rumu

skórka z ½ cytryny

2 polewy czekoladowe (1 gorzka, 1 mleczna)

6 łyżek konfitury lub dżemu z moreli (brzoskwiń)

 

 

              Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po jednym jajku (każde następne, gdy poprzednie będzie dokładnie utarte). Do masy dodać mleko, rum i sól, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm dokładnie posmarować masłem, wlać bardzo cienką warstwę ciasta (około 3 łyżek) i wstawić do piekarnika (włączone tylko górne ogrzewanie) na kilka minut. Po lekkim zarumienieniu ciasta formę wyjąć wlać następną cienką warstwę ciasta i ponownie wstawić do pieca. Powtarzać do wyczerpania ciasta (powinno powstać około 10 warstw). Ciasto ostudzić.

 

              Konfiturę rozgrzać, zmiksować i posmarować górę i brzegi ciasta. Pozostawić do zastygnięcia. Polewy podgrzać, przelać do garnuszka, wymieszać, posmarować wierzch i brzegi ciasta. Pozostawić do zastygnięcia.

 

              Można: Ciasto ozdobić płatkami kwiatów zanurzanymi do połowy w białku i posypanymi cukrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin