Ryzykant.doc

(25 KB) Pobierz
RYZYKANT

 

 

                                      RYZYKANT.

 

 

  

20 dag białego sera (zmielonego, wymieszanego z esencją waniliową)

5 łyżeczek żelatyny

15 ml wody

Herbatniki

50 ml wiśniówki

około 12 wiśni mrożonych.

Polewa:

25 dag czekolady

50 ml kakao

100 ml mleka.

 

Do sera dodać rozpuszczoną żelatynę. Na aluminowej folii rozłożyć herbatniki (5), skropić wiśniówką i rozprowadzić masę serową. Położyć kolejną warstwę herbatników i znów wyłożyć masę (powinno być 3 rzędy), następnie na samej górze wyłożyć pozostałą już część masy, a na środkowym rzędzie herbatników (czyli 3) ułożyć rządek wiśni. Dwie skrajne warstwy z obu stron herbatników złączyć tak, by stworzyły na szczycie trójkąt. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika.

 

Polewa: czekoladę, mleko i kakao podgrzać. Ostudzoną polewą posmarować ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin