RYZYKANT.
20 dag białego sera (zmielonego, wymieszanego z esencją waniliową)
5 łyżeczek żelatyny
15 ml wody
Herbatniki
50 ml wiśniówki
około 12 wiśni mrożonych.
Polewa:
25 dag czekolady
50 ml kakao
100 ml mleka.
Do sera dodać rozpuszczoną żelatynę. Na aluminowej folii rozłożyć herbatniki (5), skropić wiśniówką i rozprowadzić masę serową. Położyć kolejną warstwę herbatników i znów wyłożyć masę (powinno być 3 rzędy), następnie na samej górze wyłożyć pozostałą już część masy, a na środkowym rzędzie herbatników (czyli 3) ułożyć rządek wiśni. Dwie skrajne warstwy z obu stron herbatników złączyć tak, by stworzyły na szczycie trójkąt. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika.
Polewa: czekoladę, mleko i kakao podgrzać. Ostudzoną polewą posmarować ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.
Gryzmek