SERNIK NA WINIE.
Ciasto:
2 szkl maki
25 dkg margaryny
1 szkl cukru
8 łyżek białego wina
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 łyżki kaszy mannej
1 kostki masła roślinnego
1 szkl cukru pudru
Cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę, cukier, wino, wodę i kakao zagotować na wolnym ogniu. Ochłodzić i wymieszać z mąką, proszkiem, żółtkami, a na koniec z piana ubitą z białek. Wylać ciasto do formy.
Masło roślinne utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać mielony ser, żółtka, kasze manną, proszek i delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Masę serową nakładać na ciasto łyżką miejsce przy miejscu, nie wyrównując powierzchni masy. Upiec w średnio gorącym( około 180st) piekarniku. W czasie pieczenia ciasto powinno miejscami wypłynąć, przykrywając masę serową. Sernik najlepszy jest polany dokładnie polewa czekoladową i obficie posypany orzechami laskowymi.
Gryzmek