SNIKERS
Ciasto na dwa placki:
3 czubate szkl. mąki pszennej
20 dag cukru
20 dag masła
2 całe jajka
1/2 szkl. miodu
2 łyżeczki sody (rozpuścić w 2 łyżkach mleka)
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich (grubo siekane)
25 dag masła
10 dag cukru
Krem:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 kostka masła
Jajka, cukier, miód rozpuścić. Sodę zmiksować, mąkę zagnieść z masłem- wszystko połączyć i wstawić do lodówki.
Wszystko smażyć 3 minuty. Gorącą masę wyłożyć na pierwszy placek. Piec 10-20 minut.
Drugi placek piec też 10-20 minut w 180 C.
Ugotować budyń z tych składników i utrzeć z kostką masła.
Przekładać placek nasączony (woda 1/4 litra, sok z cytryny 1/4, cukier, wódka).
Piec placki na papierze pergaminowym na tej samej blaszce.
Gryzmek