STRZEPIEC.
60 dag mąki
30 dag cukru pudru
6 jaj
30 dag Kasi
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
40 dag powideł śliwkowych, lub dowolne owoce np. agrest
10 dag orzechów włoskich
1 kisiel wiśniowy
polewa czekoladowa
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i Kasią posiekać na stolnicy, dodać żółtka i 20 dag cukru. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części (2 większe i 1 mniejszą). Do jednej większej części dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżką wody i ponownie zagnieść. Wszystkie części włożyć na 30-40 minut do zamrażalnika.
Po zamrożeniu najpierw ścieramy na blachę 1 większą część jasnego ciasta. Lekko je przygniatamy i wkładamy powidła lub owoce, a na nie ścieramy ciemne ciasto. Ubijamy dobrze białka, dodajemy 10 dag cukru i kisiel. Lekko mieszamy. Białka kładziemy na ciemne ciasto. Warstwę białek posypujemy posiekanymi orzechami i na wierzch ścieramy część białego ciasta. Pieczemy około 55-60 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową.
Gryzmek