PRAWDZIWE SEZAMKI.doc

(146 KB) Pobierz
PRAWDZIWE SEZAMKI

PRAWDZIWE SEZAMKI

 

Składniki

Przepis

210 g cukru,
2 łyżki wody,
1 duża łyżka płynnego miodu,
210 g sezamu,
1 opakowanie ziaren słonecznika,
1 opakowanie pestek dyni.

Sezam wsypać na suchą patelnię i prażyc do momentu, gdy zacznie intensywnie pachniec i zmieniać kolor. Uważać,by nie przypalił się,bo będzie niesmaczny.
Do granka wsypać cukier i dodać wodę. Należy poczekać aż cukier się rozpuści. Mieszać dopiero gdy zbrązowieje.
Do gotowego karmelu dodać miód i zamieszać drewnianą łyżką.
Do powstałej masy wsypać kolejno: sezam, pestki i ziarna.
Zawartośc garnka wylać na pergamin i cienko rozsmarować.
Kroić, gdy lekko ostygnie,by potem łatwiej było oddzielić kawałki sezamków.

 


Nalewka na pędach sosny

 

Składniki

Przepis

Na 1,5 kg pędów (mlodych - majowych - bez rozwinietych igiel)ok. 1 kg cukru.

spirytus, woda

Pędy sosny umyc i osuszyc, włozyc do naczynia warstwami: warstwa pedow, lekko utłuc, warstwa cukru, utłuc, pedy, cukier...
Odstawic na trzy-cztery dni - dobrze gdy mozna zapewnic cieple miejsce. Jesli nie- dla zainicjowania puszczania soku mozna naczynie wstawic do piekarnika (50 stopni) na kilka godzin.

 

Pędy dobrze odcisnac w dloniach a powstaly syrop rozcienczyc:

 

0,9 l syropu + 0,5 l spirytusu + 0,15  wody


Lodołamacz - pyszny tort

 

Składniki

Przepis

-  biszkopt  z 4 jaj
   w/g  swojego sprawdzonego przepisu
-  1 cukier waniliowy

-  1 słoik kompotu z wiśni drążonych  - 700 ml.
-  1 galaretka wiśniowa

-  krem -  gotowy czekoladowy 
   ( na 300  ml. mleka - firma obojętna ).
-  1 kopiasta łyżka miękkiego masła
-  2  łyżki  czekolady w proszku.
-  trochę tartej czekolady lub maczku.

-  bezy - gotowe
-  wiórki  kokosowe
-  pół sitka  cukru - pudru


W średniej -  26 cm -  tortownicy upiec biszkopt z 4 jaj
-  dodać  1 cukier waniliowy.

Obręczy tortownicy  nie  smarować masłem.

  1.

Na drugi dzień - 
z kompotu z wiśni zlewamy sok.
U mnie było 300 ml. soku -  więc wystarczy  1 galaretka.
Sok w rondelku podgrzać i  i galaretkę rozpuścić.
Nie dolewać wody.
Gdy galaretka osiągnie konsystencję kisielu,  włożyć wiśnie i wymieszać.

  2.

Krem - robimy w/g przepisu na opakowaniu,  dodając masło i czekoladę w proszku.      ( może być kakao )

Kroimy biszkopt na 3 krążki.

Pierwszy krążek ciasta  posmarować   połową kremu  i posypać  czekoladowym maczkiem.

  3.

 -  Przykryć drugim krążkiem.
 -  Założyć  obręcz tortownicy.

  4.  Wyłożyć galaretkę
                                                     z wiśniami.

  5.  Przykryć trzecim krążkiem.

 

Wstawić do lodówki -  1 - 2 godz.

 

Po wyjęciu z lodówki,  cały tort smarujemy resztą kremu.

 

  6.

 

Boki tortu obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Bezy  -  jeśli mamy krążki  to łamiemy na  większe kawałki
           ja miałam  " babeczki "  więc ostrym nożem kroiłam na              papierze  w  " plasterki ".

 

Układamy bezy na torcie  " jak leci "  -  na leżąco,  na stojąco...

 bezy -   posypujemy cukrem - pudrem ze sitka. 

  7.

 

 

Skromna dekoracja tortu  przypomina
- połamane tafle lodu,  przysypane śniegiem.

   życzę   SMACZNEGO !


 

- przepis na tort,  a raczej pomysł na takie wykonanie -
  przyniosłam do domu z pewnej kawiarenki.

 


                                        

CIASTO TRZYKOLOROWE PRZEPYSZNE

 

Składniki

Przepis

kostka masła
1 szklanka cukru
5 jaj
1 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki gęstej śmietany
proszek do pieczenia pojedynczy <18 g>
cukier waniliowy
łyżka kakao
1/2 torebki galaretki malinowej
1/2 torebki galaretki agrestowej

Masło utrzeć z cukrem. następnie dodać jajka, śmietanę. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dać kakao, Do dwóch następnych galaretki w proszku. Można też podzielić na 4 części wtedy jedną zostawić białą, wówczas ciasto będzie w 4 kolorach. Piec w keksówce, a ciasto lać w/g własnego pomysłu. Można dać bakalie i zapach. Piec w tem.160-180 C-40-50 min. Ciasto można upiec w większej blaszce i nałożyć dowolną masę i zetrzeć gorzką czekoladę, czy polać polewą i ozdobić bitą śmietaną. ALE ŚWIETNIE SMAKUJE BEZ DODATKÓW.SMACZNEGO!!!!!!!!!!!


proziaki z podkaprpacia

 

Składniki

Przepis

·  soda czyszczona 1.5 łyżka 

·  maka pszenna 1 kg

·  zsiadłe mleko lub kefir 0.5 L

·  sól 1 lyzka

·  mozna cukier jesli chcesz je zrobic na slodko to wtedy okolo 2 lyzek u nas w domu jedlismy bez cukru

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto grubość około 1 cm-3/4cm wycinać foremką okrągłe/kwadratowe placki i piec na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując aby się nie przypaliły. Najlepsze są gorące z masłem i serem białym.
Ser biały najlepiej przyrządzić ze śmietanką i szczypiorkiem/młodą cebulką i sol.
Pychota!!!


...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin