Składniki
Przepis
210 g cukru,2 łyżki wody,1 duża łyżka płynnego miodu,210 g sezamu,1 opakowanie ziaren słonecznika,1 opakowanie pestek dyni.
Sezam wsypać na suchą patelnię i prażyc do momentu, gdy zacznie intensywnie pachniec i zmieniać kolor. Uważać,by nie przypalił się,bo będzie niesmaczny.Do granka wsypać cukier i dodać wodę. Należy poczekać aż cukier się rozpuści. Mieszać dopiero gdy zbrązowieje. Do gotowego karmelu dodać miód i zamieszać drewnianą łyżką.Do powstałej masy wsypać kolejno: sezam, pestki i ziarna. Zawartośc garnka wylać na pergamin i cienko rozsmarować. Kroić, gdy lekko ostygnie,by potem łatwiej było oddzielić kawałki sezamków.
Na 1,5 kg pędów (mlodych - majowych - bez rozwinietych igiel)ok. 1 kg cukru.spirytus, woda
Pędy sosny umyc i osuszyc, włozyc do naczynia warstwami: warstwa pedow, lekko utłuc, warstwa cukru, utłuc, pedy, cukier... Odstawic na trzy-cztery dni - dobrze gdy mozna zapewnic cieple miejsce. Jesli nie- dla zainicjowania puszczania soku mozna naczynie wstawic do piekarnika (50 stopni) na kilka godzin.
Pędy dobrze odcisnac w dloniach a powstaly syrop rozcienczyc:
0,9 l syropu + 0,5 l spirytusu + 0,15 wody
- biszkopt z 4 jaj w/g swojego sprawdzonego przepisu- 1 cukier waniliowy- 1 słoik kompotu z wiśni drążonych - 700 ml.- 1 galaretka wiśniowa- krem - gotowy czekoladowy ( na 300 ml. mleka - firma obojętna ).- 1 kopiasta łyżka miękkiego masła- 2 łyżki czekolady w proszku.- trochę tartej czekolady lub maczku.- bezy - gotowe- wiórki kokosowe- pół sitka cukru - pudru
W średniej - 26 cm - tortownicy upiec biszkopt z 4 jaj- dodać 1 cukier waniliowy. Obręczy tortownicy nie smarować masłem. 1.Na drugi dzień - z kompotu z wiśni zlewamy sok.U mnie było 300 ml. soku - więc wystarczy 1 galaretka.Sok w rondelku podgrzać i i galaretkę rozpuścić. Nie dolewać wody.Gdy galaretka osiągnie konsystencję kisielu, włożyć wiśnie i wymieszać. 2.Krem - robimy w/g przepisu na opakowaniu, dodając masło i czekoladę w proszku. ( może być kakao )Kroimy biszkopt na 3 krążki. Pierwszy krążek ciasta posmarować połową kremu i posypać czekoladowym maczkiem. 3. - Przykryć drugim krążkiem. - Założyć obręcz tortownicy. 4. Wyłożyć galaretkę z wiśniami. 5. Przykryć trzecim krążkiem.
Wstawić do lodówki - 1 - 2 godz.
Po wyjęciu z lodówki, cały tort smarujemy resztą kremu.
6.
Boki tortu obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Bezy - jeśli mamy krążki to łamiemy na większe kawałki ja miałam " babeczki " więc ostrym nożem kroiłam na papierze w " plasterki ".
Układamy bezy na torcie " jak leci " - na leżąco, na stojąco... bezy - posypujemy cukrem - pudrem ze sitka. 7.
Skromna dekoracja tortu przypomina- połamane tafle lodu, przysypane śniegiem. życzę SMACZNEGO !
- przepis na tort, a raczej pomysł na takie wykonanie - przyniosłam do domu z pewnej kawiarenki.
kostka masła1 szklanka cukru5 jaj 1 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki gęstej śmietanyproszek do pieczenia pojedynczy <18 g>cukier waniliowyłyżka kakao1/2 torebki galaretki malinowej1/2 torebki galaretki agrestowej
Masło utrzeć z cukrem. następnie dodać jajka, śmietanę. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dać kakao, Do dwóch następnych galaretki w proszku. Można też podzielić na 4 części wtedy jedną zostawić białą, wówczas ciasto będzie w 4 kolorach. Piec w keksówce, a ciasto lać w/g własnego pomysłu. Można dać bakalie i zapach. Piec w tem.160-180 C-40-50 min. Ciasto można upiec w większej blaszce i nałożyć dowolną masę i zetrzeć gorzką czekoladę, czy polać polewą i ozdobić bitą śmietaną. ALE ŚWIETNIE SMAKUJE BEZ DODATKÓW.SMACZNEGO!!!!!!!!!!!
· soda czyszczona 1.5 łyżka
· maka pszenna 1 kg
· zsiadłe mleko lub kefir 0.5 L
· sól 1 lyzka
· mozna cukier jesli chcesz je zrobic na slodko to wtedy okolo 2 lyzek u nas w domu jedlismy bez cukru
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozwałkować ciasto grubość około 1 cm-3/4cm wycinać foremką okrągłe/kwadratowe placki i piec na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując aby się nie przypaliły. Najlepsze są gorące z masłem i serem białym.Ser biały najlepiej przyrządzić ze śmietanką i szczypiorkiem/młodą cebulką i sol.Pychota!!!
cichosz