zupy Dukan.docx

(14 KB) Pobierz

Krem warzywny (Faza II)

Składniki:
-Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso
-Cebula
-Kostka rosołowa
-Przyprawy do smaku

Do wyboru:
-Brokuły
-Pieczarki
-Por
-Cebula (więcej)

Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną
cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy
różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody,
na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie
miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i
dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.

 

Creme a la Pieczarka (Faza II)

 

Składniki:
-pieczarki
-kostka rosołowa
-cebulka
-jogurt 0%

Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody
z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki
odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma
łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby
uzyskać gęstą ciecz.

Kurak pławiący się w porach na gęsto (Faza II)

Składniki:
- pierś z kurczaka
- por
-przyprawy

Gotujemy kurczaka, kiedy się zagotuje do małego garka odlewamy 2
szklanki chudego wywaru. Do wywaru wrzucamy cieńko pokrojonego pora,
a jak będzie miękki to wyjmujemy pierś kurczaka, kroimy je na
cienkie paski i wrzucamy do zupki. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę
vegety.

Flaki Dukanki (Faza II)

Składniki:
-1 kg flaków wołowych(najlepiej parzone,krojone)
-włoszczyzna
-2 kostki rosołowe
-pieprz
-papryka ostra
-papryka słodka
-gałka muszkatołowa
-majeranek
-ew.3 łyżeczki mąki kukurydzianej

Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min,
odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W
międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych.
Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości
(ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed
końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek
wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej
rozmieszanej w zimnej wodzie.

 

Cebulowa (Faza II)

  

Skłądniki:
-1kg cebuli
-kostka rosołowa
-pieprz
-jogurt naturalny 0%

Cebulkę siekamy drobno i gotujemy w garnuszku z niedużą ilością wody
i kostką rosołową. Jak się cebulka ugotuje wyławiamy ją i miksujemy
mikserem na papkę. Potem dodajemy do wody w której się dotąd
gotowała i zabielamy jogurtem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy.

 

Pomidorówka z pulpecikami (Faza II PW)

  

Zupka:
- warzywa na rosołek
- 1/3 kostki rosołowej
- koncentrat pomidorowy albo pomidory albo (w moim przypadku) słoik przecieru
pomidorowego robionego w domu bez żadnych dodatków.

Wsad - pulpeciki z indyka
- mięso mielone indycze (najlepiej w sklepie wybrać sobie chudą część i poprosić
o zmielenie - wtedy wiesz co masz)
- jajko
- przyprawy wg uznania
- cebula
- pieczarki

Robimy zupkę normalnie z dozwolonych składników. Potem możemy warzywa pokroić w
kosteczkę i dodać do zupy. Dolewamy pomidory (koncentrat), przyprawiamy. Zupa
jest pyszna bez zagęszczania ale jeżeli nie wytrzymacie to oczywiście jogurtem 0%.

Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę (na
odrobinie oliwy), przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy na patelence (na
odrobinie oliwy). Bez bułki tartej mięsko jest dość płynne i trudno uformować z
nich pulpety dlatego jaki kształt wyjdzie takie wyjdzie (w moim przypadku było
to ufo).
Jak już pulpeciki będą podsmażone wrzucamy je do zupki i dodajemy pokrojone
pieczarki.

Zupę można zrobić na dwa sposoby
1. Płynna zupa z pulpecikami
2. Pulpeciki z gęstym sosem pomidorowym

Wszystko zależy od gęstości zupy.

Krem brokułowy

Robimy rosołek tak jak w przepisie o pomidorowej z pulpetami.

Do rosołku dodajemy pokrojone (wtedy szybciej się gotują) brokuły. Jak już
będzie wszystko gotowe to "blenderujemy" przestudzoną zupę (bo w gorącej blender
może się stopić).

Aby zupę zagęścić dodajemy jogurtu 0%.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin