Ajerkoniak.doc

(24 KB) Pobierz
AJERKONIAK

                                       AJERKONIAK.

 

       I Ze spirytusem

250ml mleka skondensowanego

4 żółtka

3 łyżki cukru pudru

100ml spirytusu.

Wszystkie składniki wlać do Shejkera, zamknąć i dokładnie wymieszać.

 

              II Z wódką

250ml czystej wódki

250ml(szklanka) gęstej śmietany

2 łyżki kakao( kawa lub czekolada)

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

 

Śmietanę, cukier, żółtka zmieszać w shejkerze. Dodać kakao lub kawę wcześniej rozpuszczona w małej ilości ciepłego mleka. Na koniec wlewać cienką strużką wódkę ciągle potrząsają shejkerem. Shejker włożyć do lodówki, aby likier zgęstniał.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin