CIASTO MIGDAŁOWO – KAWOWE.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
25 dkg maki
1 łyżka proszku do pieczenia
25 dkg cukru pudru
25 dkg masła
4 jajka
2 łyżki mleka
50g mielonych migdałów
75g prażonych płatków migdałowych.
Polewa:
75g masła
75g cukru pudru
2 łyżki miodu
75g prażonych płatków migdałowych
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać pozostałe składniki ciasta (oprócz płatków migdałowych).Wyrobić Az ciasto będzie gładkie. Dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej blachy, wyrównać powierzchnię. Piec około 35-40 minut w tem. 180 stopni.
W tym czasie składniki polewy podgrzewać na wolnym ogniu, stale mieszając, Az płatki migdałowe będą całkowicie pokryte miodem. Lekko schłodzić, posmarować wyjęte z piekarnika ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, by płatki migdałowe się zmiękczyły.
Gryzmek