Ciasto migdałowo -kawowe.doc

(25 KB) Pobierz
CIASTO MIGDAŁOWO – KAWOWE

 

                       CIASTO  MIGDAŁOWO – KAWOWE.

 

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

25 dkg maki

1 łyżka proszku do pieczenia

25 dkg cukru pudru

25 dkg masła

4 jajka

2 łyżki mleka

50g mielonych migdałów

75g prażonych płatków migdałowych.

Polewa:

75g masła

75g cukru pudru

2 łyżki miodu

75g prażonych płatków migdałowych

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Dodać mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać pozostałe składniki ciasta (oprócz płatków migdałowych).Wyrobić Az ciasto będzie gładkie. Dodać płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej blachy, wyrównać powierzchnię. Piec około 35-40 minut w tem. 180 stopni.

W tym czasie składniki polewy podgrzewać na wolnym ogniu, stale mieszając, Az płatki migdałowe będą całkowicie pokryte miodem. Lekko schłodzić, posmarować wyjęte z piekarnika ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut, by płatki migdałowe się zmiękczyły.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin