· GOŁĄBKI:
· 1 kg mielonej cielęciny z wieprzowiną
· 500g włoskiej kapusty-posiekanej
· 2 starte marchewki
· 2 starte pietruszki
· 2 przeciśnięte ząbki czosnku
· 2 cebule drobno posiekane
· 3 jaja
· 1 szklanka bułki tartej
· sól,pieprz
· maka pszenna do opanierowania
· SOS:
· 1/2 l śmietany
· 5 ząbków czosnku-drobno pokrojonych
· 1 szkl. przecieru pomidorowego
· 1/2 pęczka natki pietruszki
GOŁĄBKI: Ze wszystkich składników wyrobić masę,z której formujemy małe klopsiki i panierujemy w mące.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) i obsmażamy gołąbki ze wszystkich stron (mozna nawet trochę przypalić ale nie do przesady-z umiarem).Przekładamy je do garnka i podlewamy bulionem z kostki.Dusimy ok.15-20 min. SOS: Na patelni rozgrzać masło,dodać czosnek i chwilę poddusić,dodać trochę mąki,póżniej przecier (ściągnąć do tej czynności patelnię z ognia).Dodać trochę bulionu w którym gotują się bołąbki-zagotować.Dodać osoloną śmietanę,sól,pieprz i pietruszkę-gotować przez chwilę.Gdy jest za gęsty można jeszcze dodać bulionu spod gołąbków. Sosem polewać gotowe gołąbki.
tatanka.com