Sernik z masą makową.doc

(20 KB) Pobierz
Sernik z masą makową

Sernik z masą makową

 

Składniki:

Ciasto:

·            1 kostka margaryny

·            3 szklanki mąki

·            2 łyżeczki kakao

·            3 łyżki cukru

·            5 żółtek

·            3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

·            ½ kg sera białego

·            1 jajko

·            budyń śmietankowy

·            ½ szklanki cukru pudru

·            10 dag masła

·            brzoskwinie w puszce

Masa makowa:

·            1 szklanka maku

·            1 szklanka cukru pudru

·            5 białek

·            1 łyżka mąki ziemniaczanej

·            10 dag kokosu

Lukier:

·            ½ szklanki cukru pudru

·            1 ½ łyżki soku z cytryny

 

Sposób wykonania:

 

Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić, a następnie rozłożyć na blaszce.

Utrzeć składniki na masę serową (masło dodać rozpuszczone). Masę rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.

Mak zmielić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z resztą składników na masę makową. Rozsmarować na brzoskwiniach.

Zamrożone ciasto pokruszyć na masę makową.

Całość piec około 60 minut w temp. 180 °C. Ostudzić i polukrować.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin