Składniki:
Ciasto:
· 1 kostka margaryny
· 3 szklanki mąki
· 2 łyżeczki kakao
· 3 łyżki cukru
· 5 żółtek
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
· ½ kg sera białego
· 1 jajko
· budyń śmietankowy
· ½ szklanki cukru pudru
· 10 dag masła
· brzoskwinie w puszce
Masa makowa:
· 1 szklanka maku
· 1 szklanka cukru pudru
· 5 białek
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 10 dag kokosu
Lukier:
· 1 ½ łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić, a następnie rozłożyć na blaszce.
Utrzeć składniki na masę serową (masło dodać rozpuszczone). Masę rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.
Mak zmielić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z resztą składników na masę makową. Rozsmarować na brzoskwiniach.
Zamrożone ciasto pokruszyć na masę makową.
Całość piec około 60 minut w temp. 180 °C. Ostudzić i polukrować.
basia.matyszczak