WE_NR_1881_2006.pdf

(204 KB) Pobierz
454623608 UNPDF
20.12.2006
PL
Dziennik Urz
ę
dowy Unii Europejskiej
L 364/5
ROZPORZ
Ą
DZENIE KOMISJI (WE) NR 1881/2006
z dnia 19 grudnia 2006 r.
ustalaj
ą
ce najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszcze
ń
w
ś
rodkach spo
ż
ywczych
(Tekst maj
ą
cy znaczenie dla EOG)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
szym rozs
ą
dnie osi
ą
galnym poziomie (ALARA). Takie
podej
ś
cie zapewni,
ż
e przedsi
ę
biorcy bran
ż
y
ż
ywno
ś
-
ciowej b
ę
d
ą
stosowa
ćś
rodki maj
ą
ce w jak najwi
ę
kszym
uwzgl
dniaj
ą
c Traktat ustanawiaj
ą
cy Wspólnot
ę
Europejsk
ą
,
ć
w celu ochrony zdrowia publicznego. Ponadto, dla
ochrony zdrowia niemowl
ć
zanieczyszczeniom i je ogranicza
ą
tima
ł
ych dzieci, grupy
dzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia
8 lutego 1993 r. ustanawiaj
dniaj
ą
c rozporz
ą
szczególnie wra
ż
liwej, w
ł
a
ś
ciwe jest ustalenie najni
ż
szych
ą
ce procedury Wspólnoty
w odniesieniu do substancji ska
dopuszczalnych poziomów zanieczyszcze
ń
, które mo
ż
na
ż
aj
ą
cych w
ż
ywno
ś
ci ( 1 ),
poprzez staranny dobór surowców stosowanych
do produkcji
ą
gn
ąć
w szczególno
ś
ci jego art. 2 ust. 3,
ż
ywno
ś
ci dla niemowl
ą
tima
ł
ych dzieci.
Staranny dobór surowców jest tak
ż
ew
ł
a
ś
ciwy
w przypadku produkcji niektórych specjalnych
ś
rodków
a tak
ż
emaj
ą
c na uwadze, co nast
ę
puje:
spo
ż
ywczych, takich jak otr
ę
by przeznaczone do bezpo-
ś
redniego spo
ż
ycia przez ludzi.
(1) Rozporz
dzenie Komisji (WE) nr 466/2001 z 8 marca
2001 r. ustalaj
ą
ą
ce najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy dla
(5) Aby najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy mog
ł
yme
ć
niektórych zanieczyszcze
ń
w
ś
rodkach spo
ż
ywczych ( 2 )
zastosowanie do suszonych, rozcie
ń
czonych, przetwo-
by
ł
o wielokrotnie i w sposób znacz
ą
cy zmieniane.
ywczych,
w przypadku gdy na szczeblu wspólnotowym nie ma
ustalonych najwy
ł
o
ż
onych
ś
rodków spo
ż
szych dopuszczal-
nych poziomów niektórych zanieczyszcze
ż
ń
w
ś
rodkach
ż
szych dopuszczalnych poziomów,
dnienia nowych informacji
i zmian zawartych w Kodeksie
ż
ywczych w celu uwzgl
ę
przedsi
ę
biorcy bran
ż
y spo
ż
ywczej powinni udost
ę
pni
ć
ż
ywno
ś
ciowym
konkretne wspó
ł
czynniki zat
ęż
enia i rozcie
ń
czenia wraz
(Codex Alimentarius).
Jednocze
ś
nie tekst nale
ż
y,
zw
ł
a
ś
ciwymi danymi do
ś
wiadczalnymi uzasadniaj
ą
cymi
w odpowiednich przypadkach, uczyni
ć
bardziej zrozu-
te proponowane wspó
ł
czynniki.
mia
ł
ym. Nale
ż
y zatem zast
ą
pi
ć
rozporz
ą
dzenie (WE)
nr 466/2001.
(6) W celu zapewnienia skutecznej ochrony zdrowia publicz-
nego, do obrotu handlowego nie mog
ą
by
ć
wprowa-
(2) Dla ochrony zdrowia publicznego jest rzecz
ą
zasadnicz
ą
,
dzane ani same produkty zawieraj
ą
ce zanieczyszczenia
sze dopuszczalne
poziomy, ani mieszaniny tych produktów z innymi
ś
ciach przekraczaj
ą
cych najwy
ż
by zanieczyszczenia te nie przekracza
ł
y poziomów, które
s
ą
dopuszczalne z toksykologicznego punktu widzenia.
ś
rod-
kami spo
ż
ywczymi; produkty te nie mog
ą
te
ż
by
ć
stoso-
wane jako sk
ł
adniki innych
ś
rodków spo
ż
ywczych.
(3) Z uwagi na ró
ż
nice w ustawodawstwie poszczególnych
pa
ń
stw cz
onkowskich oraz wi
ążą
ce si
ę
z tym ryzyko
(7) Uznaje si
ę
,
ż
e sortowanie lub inne metody fizycznej
zak
ł
ócenia konkurencji niezb
ę
dne jest wprowadzenie
obróbki umo
ż
liwiaj
ą
zmniejszenie zawarto
ś
ci aflatoksyn
rodków wspólnotowych w odniesieniu do niektórych
zanieczyszcze
cych orzechy arachidowe,
orzechy, suszone owoce i kukurydz
ł
kach zawieraj
ą
ń
w celu zapewnienia jednolito
ś
ci rynku
ę
. W celu zminima-
przy poszanowaniu zasady proporcjonalno
ś
ci.
lizowania wp
ł
ywu na handel w
ł
a
ś
ciwe jest dopuszczenie
wy
ż
szej zawarto
ś
ci aflatoksyn w tych produktach, które
nie s
ą
przeznaczone do bezpo
ś
redniego spo
ż
ycia przez
(4) Najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy powinny by
ć
okre
ś
-
ludzi, lub te
ż
u
ż
ycia jako sk
ł
adnik
ś
rodka spo
ż
ywczego.
lone na mo
ż
liwie rygorystycznym poziomie, który jest
W takich przypadkach najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy
galny przy zastosowaniu dobrej praktyki
rolniczej, w zakresie rybo
ą
dnie osi
ą
aflatoksyn powinnny by
ć
ustalane przy uwzgl
ę
dnieniu
ł
ówstwa i produkcji, oraz
skuteczno
ś
ci wspomnianej powy
ż
ej obróbki
z uwzgl
ę
dnieniem ryzyka zwi
ą
zanego z konsumpcj
ą
ci aflatoksyn w orzechach
arachidowych, orzechach,
ś
ż
ywno
ś
ci. W przypadku zanieczyszcze
ń
uznanych za
suszonych owocach
genotoksyczne
substancje
rakotwórcze
lub
szych dopusz-
czalnych poziomów ustalonych dla tych produktów
przeznaczonych do spo
ż
ej najwy
ż
w przypadkach, gdy aktualne nara
ż
enie ludno
ś
ci lub
najbardziej wra
ż
liwych na skutki nara
ż
enia grup ludno
ś
ci
ż
ycia przez ludzi lub do zastoso-
jest bliskie czy te
ż
przekracza tolerowane pobranie,
wania jako sk
ł
adniki w
ś
rodkach spo
ż
ywczych.
najwy
ż
sze poziomy powinny by
ć
okre
ś
lone na najni
ż
-
( 1 ) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1. Rozporz
ą
dzenie zmienione rozpo-
szych
dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszcze
ż
liwi
ć
skuteczne egzekwowanie najwy
ż
dzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady
(Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
( 2 ) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporz
ą
ń
w niektórych
ś
rodkach spo
ż
ywczych, nale
ż
y dla tych
ą
dzenie ostatnio zmienione
przypadków wprowadzi
ć
odpowiednie przepisy doty-
rozporz
ą
dzeniem (WE) nr 199/2006 (Dz.U. L 32 z 4.2.2006,
str. 32).
cz
ą
ce etykietowania.
ę
stopniu zapobiega
uwzgl
ę
osi
rzonych lub z
Konieczna jest kolejna zmiana najwy
spo
w ilo
ł
ś
w przesy
rozs
w zmniejszaniu zawarto
i kukurydzy, na poziomach poni
(8) Aby umo
rz
454623608.006.png
 
L 364/6
PL
Dziennik Urz
ę
dowy Unii Europejskiej
20.12.2006
(9) Z uwagi na warunki klimatyczne panuj
ą
ce w niektórych
(13) W odniesieniu do niektórych zanieczyszcze
ń
pa
ń
stwa
pa
ń
stwach cz
ł
onkowskich trudno jest zagwarantowa
ć
,
ż
e
onkowskie i zainteresowane strony powinny monito-
rowa
ł
najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy dla
ś
wie
ż
ej sa
ł
aty
ć
i przekazywa
ć
Komisji informacje o poziomach
i
ś
wie
ż
ego szpinaku nie zostan
ą
przekroczone. Nale
ż
y
zanieczyszcze
ń
, jak równie
ż
o post
ę
pach poczynionych
onkowskim na okres tymcza-
sowy, w którym dopuszczalne by
ć
tym pa
ń
stwom cz
ł
w zakresie wdra
ż
ania
ś
rodków zapobiegawczych, tak aby
ł
oby wprowadzanie na
Komisja mog
ł
a oceni
ć
, czy nale
ż
y zmieni
ć
obowi
ą
zuj
ą
ce
rynek
ś
wie
ż
ej sa
ł
aty i
ś
wie
ż
ego szpinaku przeznaczonych
ś
rodki, czy te
ż
przyj
ąć
dodatkowe
ś
rodki.
do spo
ż
ycia na ich terytorium, w których zawarto
ść
azotanów przekracza najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy.
(14) Ka
ż
dy najwy
ż
szy dopuszczalny poziom przyj
ę
ty na
Producenci sa
ł
aty i szpinaku maj
ą
cy siedzib
ę
poziomie wspólnotowym mo
ż
e podlega
ć
przegl
ą
dowi
wpa
ń
stwach cz
ł
onkowskich, które udzieli
ł
y wspomnia-
w celu uwzgl
ę
dnienia post
pu naukowo-technicznego
ć
metody uprawy poprzez stosowanie dobrych praktyk
rolniczych, zalecanych na poziomie krajowym.
ż
ej zezwole
ń
, powinni stopniowo zmienia
i ulepsze
ń
w dobrych praktykach w sektorze rolnym,
rybo
ł
ówstwa i produkcji.
(10) Niektóre gatunki ryb pochodz
ą
ce z regionu Morza
(15) Otr
ę
by i zarodki mog
ą
by
ć
produkowane do bezpo
ś
red-
niego spo
ż
ycia przez ludzi, dlatego te
ż
nale
ż
y ustanowi
ć
znaczne poziomy dioksyn
i polichlorowanych bifenyli (PBC) o dzia
ł
tyckiego mog
ą
zawiera
ć
sze dopuszczalne poziomy deoksyniwalenolu
i zearalenonu w tych produktach.
ż
ł
aniu podobnym
do dioksyn. Znacz
ą
ca cz
ęść
tych gatunków ryb z regionu
Morza Ba
tyckiego nie b
ę
dzie spe
ł
nia
ł
a wymaga
ń
szych dopuszczonych poziomów
i tym samym nie b
ż
(16) W Kodeksie
ż
ywno
ś
ciowym ustanowiono ostatnio
ę
dzie mog
ł
aby
ć
spo
ż
ywana. S
ą
najwy
ż
szy dopuszczalny poziom o
ł
owiu w rybach,
powody, by przypuszcza
ć
,
ż
e wykluczenie ryb z diety
który przyj
ęł
a Wspólnota. Nale
ż
y zatem odpowiednio
mo
ż
emie
ć
negatywny wp
ł
yw na zdrowie w regionie
zmieni
ć
obowi
ą
zuj
ą
ce obecnie przepisy reguluj
ą
ce zawar-
Morza Ba
ł
tyckiego.
to
ść
o
ł
owiu w rybach.
(11) W Szwecji i Finlandii obowi
ą
zuje system zapewniaj
ą
cy,
(17) Rozporz
dzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europej-
skiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiaj
ą
ą
ce
ż
e konsumenci s
ą
wpe
ł
ni poinformowani o zaleceniach
szczególne przepisy dotycz
ą
ce higieny w odniesieniu do
dietetycznych dotycz
ą
cych ogranicze
ń
konsumpcji ryb
ż
ywno
ś
ci pochodzenia zwierz
ę
cego ( 3 ) definiuje
ś
rodki
z regionu Morza Ba
ł
tyckiego przez okre
ś
lone, najbardziej
spo
ż
ywcze pochodzenia zwierz
ę
cego, nale
ż
ywi
ę
c odpo-
wra
ż
liwe na skutki nara
ż
enia grupy ludno
ś
ci w celu unik-
wiednio zmieni
ć
zapisy mówi
ą
ce o
ś
rodkach spo
ż
yw-
ni
ę
cia potencjalnego zagro
ż
enia dla zdrowia. Dlatego te
ż
ę
czych pochodzenia zwierz
cego, stosownie do termino-
nale
ż
y przyzna
ć
odst
ę
pstwo Finlandii i Szwecji pozwala-
logii u
ż
ytej w tym rozporz
ą
dzeniu.
ce przez okres tymczasowy na wprowadzanie do
obrotu na ich terytorium niektórych gatunków ryb
z regionu Morza Ba
ą
ł
tyckiego, przeznaczonych do
(18) Nale
ż
y wprowadzi
ć
zapis mówi
ą
cy o tym,
ż
e najwy
ż
sze
spo
ż
ycia przez ludzi
i zawieraj
ą
cych dioksyny
dopuszczalne poziomy zanieczyszcze
ń
nie maj
ą
zastoso-
i polichlorowane bifenyle o dzia
ł
aniu podobnym do
y
w sposób zgodny z prawem wprowadzone na rynek
przed dat
ś
rodków spo
ż
ywczych, które zosta
ł
dioksyn na wy
ż
szym poziomie ni
ż
jest to przewidziane
w niniejszym rozporz
ą
dzeniu. Konieczne jest wprowa-
ą
, od której maj
ą
zastosowanie te poziomy.
dzenie
ś
rodków maj
ą
cych zagwarantowa
ć
,
ż
e ryby oraz
produkty rybne niespe
ł
niaj
ą
ce wymaga
ń
w zakresie
najwy
ż
szych dopuszczalnych poziomów nie b
ę
d
ą
przed-
(19)
Je
ś
li chodzi o azotany, g
ł
ównym
ź
ród
ł
em ich spo
ż
ycia
miotem obrotu handlowego w innych pa
ń
stwach cz
ł
on-
przez ludzi s
ą
warzywa. Komitet Naukowy ds.
Ż
ywno
ś
ci
kowskich. Finlandia i Szwecja b
ę
d
ą
przedk
ada
ć
Komisji
(SCF) stwierdzi
ł
w swej opinii z dnia 22 wrze
ś
nia
coroczne sprawozdania dotycz
ą
ce monitorowania przez
1995 r. ( 4 ),
ż
e
łą
czne spo
ż
ycie azotanów jest zazwyczaj
nie zawarto
ś
ci dioksyn i polichlorowanych bifenyli
sze od akceptowanego dziennego pobrania
(ADI) wynosz
ż
oni
ż
o dzia
ł
aniu podobnym do dioksyn w rybach pochodz
ą
-
ą
cego 3,65 mg/kg masy cia
a. Zaleca si
ę
cych z regionu Morza Ba
ł
tyckiego oraz
ś
rodków maj
ą
-
jednak
ż
e podj
ę
cie dalszych stara
ń
w celu zmniejszenia
enia ludzi na dioksyny
i polichlorowane bifenyle o dzia
ż
nara
ż
enia na spo
ż
ycie azotanów zawartych w
ż
ywno
ś
ci
ł
aniu podobnym do
i w wodzie.
dioksyn z regionu Morza Ba
ł
tyckiego.
(20) Z uwagi na fakt, i
ż
warunki klimatyczne maj
ą
istotny
(12) W celu zapewnienia jednolitego wykonywania przepisów
o najwy
wp
ł
yw na poziom zawarto
ś
ci azotanów w niektórych
ż
szych dopuszczalnych poziomach w
ł
a
ś
ciwe
warzywach, takich jak sa
ł
ata czy szpinak, nale
ż
y usta-
nowi
ć
ż
ne najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy
ce
pobierania próbek oraz te same kryteria przeprowadzania
bada
ą
stosowa
ć
te same kryteria dotycz
ą
w zale
ż
no
ś
ci od pory roku.
ń
analitycznych w ca
ł
ej Wspólnocie. Istotne jest
równie
ż
to, aby wyniki bada
ń
analitycznych by
ł
y prze-
( 3 ) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55. Rozporz
ą
dzenie ostatnio zmie-
kazywane i interpretowane w sposób jednolity.
Ś
rodki
dzeniem (WE) nr 1662/2006 (Dz.U. L 320
z 18.11.2006, str. 1).
( 4 ) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds.
nione rozporz
ą
dotycz
ą
ce pobierania próbek i wykonywania analiz
Ż
ywno
ś
ci, seria 38. Opinia
okre
ś
lone w niniejszym rozporz
ą
dzeniu przewiduj
ą
Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat azotanów i azotynów,
jednolite zasady dotycz
ą
ce przekazywania wyników
33,
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_38.pdf
i ich interpretacji.
cz
zezwoli
ę
nych powy
Ba
najwy
ł
w zakresie najwy
j
wania do tych
ł
du
ł
cych na celu zmniejszenie nara
organy musz
str. 1
454623608.007.png 454623608.008.png
 
20.12.2006
PL
Dziennik Urz
ę
dowy Unii Europejskiej
L 364/7
(21)
Je
ś
li chodzi o aflatoksyny, Komitet Naukowy
(25)
Je
ś
li chodzi o patulin
ę
, Komitet Naukowy ds.
Ż
ywno
ś
ci
ds.
Ż
ywno
ś
ci stwierdzi
ł
w swej opinii z dnia 23 wrze
ś
nia
na posiedzeniu w dniu 8 marca 2000 r.
tymczasowe najwy
ł
genotoksycznymi substancjami
rakotwórczymi ( 5 ). W oparciu o t
ż
e aflotoksyny s
ą
sze tolerowane dzienne pobranie
(PMTDI) patuliny na poziomie 0,4
ż
ę
opini
ę
nale
ż
y ograni-
μ
g/kg masy cia
ł
a( 10 ).
czy
ćłą
czn
ą
zawarto
ść
aflatoksyn w
ż
ywno
ś
ci (suma afla-
toksyn B 1 ,B 2 ,G 1 iG 2 ), jak równie
ż
zawarto
ść
samej
aflatoksyna B 1 jest
zdecydowanie najbardziej toksyczna z tych zwiazków.
W przypadku zawarto
ż
(26) W 2001 r. w ramach dyrektywy 93/5/EWG przeprowa-
dzono zadanie SCOOP
Ocena pobrania z diet
ą
patuliny
ś
ci aflatoksyny M 1 w
ż
ywno
ś
ci
przez ludno
ść
pa
ń
stw cz
ł
onkowskich UE
( 11 ).
dla niemowl
ą
tima
ł
ych dzieci nale
ż
y rozwa
ż
y
ć
ewen-
tualne zmniejszenie obecnego najwy
ż
szego dopuszczal-
nego poziomu w
ś
wietle zmian w procedurach analitycz-
(27) W oparciu o t
ę
ocen
ę
oraz bior
ą
c pod uwag
ę
PMTDI,
nych.
nale
ż
y wprowadzi
ć
najwy
ż
szy dopuszczalny poziom
ywczych
w celu ochrony konsumentów przed niedopuszczalnym
zanieczyszczeniem. Te najwy
ś
ci patuliny w niektórych
ś
rodkach spo
ż
(22)
Je
ś
li chodzi o ochratoksyn
ę
A (OTA), Komitet Naukowy
ż
sze dopuszczalne poziomy
ds.
Ż
ywno
ś
ci wyda
ł
opini
ę
w dniu 17 wrze
ś
nia
powinny by
ć
poddane przegl
ą
dowi i, w razie koniecz-
1998 r. ( 6 ). Przeprowadzono ocen
ę
spo
ż
ycia
no
ś
ci, zmniejszone przy uwzgl
ę
dnieniu post
ę
pu
Wspólnoty ( 7 )
w ramach dyrektywy Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego
1993 r. w sprawie pomocy Komisji i wspó
ż
ywno
ś
ci OTA przez ludno
ść
enia zalecenia Komisji
2003/598/WE z dnia 11 sierpnia 2003 r. w sprawie
obni
ż
ł
pracy pa
ń
stw
ż
enia zanieczyszczenia patulin
ą
soku jab
ł
kowego
cz
ł
onkowskich w naukowym badaniu zagadnie
ń
dotycz
ą
-
isk
ł
adników soku jab
ł
kowego w innych napojach ( 12 ).
cych
ż
ywno
ś
ci ( 8 ) (SCOOP). Europejski Urz
ą
d ds. Bezpie-
w dniu 4 kwietnia
2006 r., na wniosek Komisji, uaktualnion
ń
stwa
Ż
ywno
ś
ci (EFSA) przyj
ął
ą
opini
ę
(28)
Je
ś
li chodzi o toksyny Fusarium, Komitet Naukowy
naukow
ą
dotycz
ą
c
ą
zawarto
ś
ci ochratoksyny A w
ds.
Ż
ywno
ś
ci przyj
ął
kilka opinii zawieraj
ą
cych ocen
ę
ci ( 9 ), w oparciu o nowe informacje naukowe
ustanowi
ywno
ś
c
tolerowane dzienne pobranie (TDI) na poziomie 1
μ
ą
tolerowane tygodniowe pobranie (TWI) na
poziomie 120 ng/kg masy cia
ł
ł
a.
g/kg masy cia
a, zearalenonu w czerwcu 2000 r. ( 14 ),
ustanawiaj
ą
c TDI na poziomie 0,2
μ
g/kg masy cia
ł
a,
dzierniku 2000 r. ( 15 ) (uaktualniona
w kwietniu 2003 r.) ( 16 ), ustanawiaj
ź
(23) W oparciu o te opinie nale
ż
y ustali
ć
najwy
ż
sze dopusz-
ą
c tymczasowe TDI
czalne poziomy dla zbó
ż
, produktów zbo
ż
owych, suszo-
na poziomie 2
μ
g/kg masy cia
ł
a, niwalenolu
nych owoców winoro
ś
li, palonej kawy, wina, soku wino-
wpa
ź
dzierniku 2000 r. ( 17 ), ustanawiaj
ą
c tymczasowe
gronowego i
ż
ywno
ś
ci dla niemowl
ą
tima
ł
ych dzieci,
TDI na poziomie 0,7
μ
g/kg masy cia
ł
a, toksyny T-2
z uwagi na fakt, i
ż
wszystkie wymienione powy
ż
ej
i HT-2 w maju 2001 r. ( 18 ), ustanawiaj
ą
c
łą
czn
ą
tymcza-
produkty w sposób znacz
ą
cy przyczyniaj
ą
si
ę
do nara-
sow
ą
TDI na poziomie 0,06
μ
g/kg masy cia
a oraz
ż
enia ludzi na OTA lub do nara
ż
enia najbardziej nara
ż
o-
trichotecenów, jako grupy, w lutym 2002 r. ( 19 ).
nych grup konsumentów, takich jak dzieci.
( 10 ) Protokó
ł
ze 120. posiedzenia Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci,
które odby
ł
osi
ę
w dniach 8
9 marca 2000 r. w Brukseli, o
ś
wiad-
(24) W
wietle najnowszych opinii naukowych EFSA zostanie
rozwa
ś
ce patuliny.
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out55_en.pdf
( 11 ) Sprawozdania z realizacji zada
czenie w protokole dotycz
ą
ż
ona zasadno
ść
ustanowienia najwy
ż
szego dopusz-
ń
w ramach wspó
ł
pracy naukowej,
czalnego poziomu OTA w
ś
rodkach spo
ż
ywczych, takich
zadanie 3.2.8
Ocena pobrania z diet
ą
patuliny przez ludno
ść
jak suszone owoce, inne ni
ż
suszone owoce winoro
ś
li,
.
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/
3.2.8_en.pdf
( 12 ) Dz.U. L 203 z 12.8.2003, str. 34.
( 13 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
pa
ń
stw cz
ł
onkowskich UE
kakao i produkty z kakao, przyprawy, produkty mi
ę
sne,
zielona kawa, piwo i lukrecja, jak równie
ż
przegl
ą
d
obowi
ą
zuj
ą
cych obecnie najwy
ż
szych dopuszczalnych
poziomów, w szczególno
ś
ci dla zawarto
ś
ci OTA
Ż
ywno
ś
ci na temat toksyn Fusa-
1: Deoksyniwalenol (DON), (wydana w dniu 2 grudnia
1999 r.) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out44_en.pdf
( 14 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
rium, cz
ęść
w suszonych owocach winoro
ś
li i soku winogronowym.
Ż
ywno
ś
ci na temat toksyn Fusa-
( 5 ) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci, seria 35. Opinia
2: Zearalenon (ZEA), (wydana w dniu 22 czerwca
2000 r.) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out65_en.pdf
( 15 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
rium, cz
ęść
Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat aflatoksyn, ochratok-
50,
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_35.pdf
( 6 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat toksyn Fusa-
rium, cz
ęść
3: Fumonizyna B 1 (FB 1 ) (wydana w dniu 17 pa
ź
dzier-
Ż
ywno
ś
ci na temat ochratoksyny
nika 2000 r.) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out73_en.pdf
( 16 ) Uaktualniona opinia Komitetu Naukowego ds.
nia 1998 r.)
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out14_en.html
( 7 ) Sprawozdania z realizacji zada
ś
ci na temat
fumonizyny B 1 ,B 2 iB 3 (wydana w dniu 4 kwietnia 2003 r.)
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out185_en.pdf
( 17 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ń
w ramach wspó
ł
pracy naukowej,
zadanie 3.2.7
Ocena pobrania z diet
ą
ochratoksyny A przez
Ż
ywno
ś
ci na temat toksyn Fusa-
,
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/task_3-2-
7_en.pdf
( 8 ) Dz.U. L 52 z 4.3.1993, str. 18.
( 9 ) Opinia panelu naukowego EFSA ds. zanieczyszcze
ść
pa
ń
stw cz
ł
onkowskich UE
rium, cz
ęść
4: Niwalenol (wydana w dniu 19 pa
ź
dziernika 2000 r.)
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out74_en.pdf
( 18 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat toksyn Fusa-
5: Toksyna T-2 i toksyna HT-2 (wydana w dniu
30 maja 2001 r.) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out88_en.pdf
( 19 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
rium, cz
ęść
ń
w
a
ń
cuchu
ż
ywno
ś
ciowym, wydana na wniosek Komisji, na temat zawarto
ś
ci
Ż
ywno
ś
ci na temat toksyn Fusa-
ci. http://www.efsa.europa.eu/etc/
medialib/efsa/science/contam/contam_opinions/1521.Par.0001.File.
dat/contam_op_ej365_ochratoxin_a_food_en1.pdf
ż
ywno
ś
6: Ocena grupowa toksyny T-2, toksyny HT-2, niwale-
nolu i deoksyniwalenolu (wydana w dniu 26 lutego 2002 r.)
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out123_en.pdf
ęść
zatwierdzi
1994 r.,
aflatoksyny B 1 z uwagi na fakt, i
zawarto
w
naukowo-technicznego oraz wdro
cze
ż
deoksyniwalenolu w grudniu 1999 r. ( 13 ), ustanawiaj
ł
fumonizyny w pa
ł
syny A i patuliny, str. 45
A (wydana w dniu 17 wrze
ludno
ł
ochratoksyny A w
rium, cz
454623608.001.png 454623608.002.png
L 364/8
PL
Dziennik Urz
ę
dowy Unii Europejskiej
20.12.2006
(29) We wrze
niu 2003 r. przeprowadzono i sfinalizowano,
w ramach dyrektywy 93/5/EWG, zadanie SCOOP
ś
ć
poprzez opracowanie krajowych kodeksów praktyk,
opartych na tych zasadach.
ż
ach, które nale
ż
y wdra
ż
a
Zebranie danych o wyst
ę
powaniu toksyn Fusarium
w
ż
ywno
ś
ci i ocena ich spo
ż
ycia w
ż
ywno
ś
ci przez
ludno
ść
pa
ń
stw cz
onkowskich UE
( 20 ).
(34) Nale
szy dopuszczalny poziom toksyn
Fusarium dla nieprzetworzonego zbo
ż
y ustali
ć
najwy
ż
ż
a wprowadzanego
(30) W oparciu o opinie naukowe oraz ocen
ę
spo
ż
ycia nale
ż
y
pnego. Procedury
oczyszczania, sortowania i suszenia nie s
ę
sze dopuszczalne poziomy dla deoksy-
niwalenolu, zearalenonu oraz fumonizyn. Je
ć
najwy
ż
ą
uwa
ż
ane za
li chodzi
o fumonizyny, wyniki kontroli monitoringu ostatnich
zbiorów wskazuj
ś
przetwarzanie wst
ę
pne. Szorowanie nale
ż
y uzna
ć
za
przetwarzanie pierwszego stopnia.
ą
,
ż
e kukurydza i produkty
z kukurydzy mog
ą
by
ć
wdu
ż
ym stopniu zanieczysz-
czone fumonizynami i nale
ż
y przyj
ąć ś
rodki, aby
(35) Poniewa
ż
stopie
ń
, w jakim oczyszczanie i przetwarzanie
usuwaj
ą
toksyny Fusarium z nieprzetworzonego zbo
ż
a,
cucha pokarmowego kuku-
rydzy i produktów z kukurydzy zanieczyszczonych
w niedopuszczalnie wysokim stopniu fumonizynami.
ąć
wprowadzenia do
ł
a
ń
mo
ż
esi
ę
ż
ni
ć
, nale
ż
y ustanowi
ć
najwy
ż
sze dopusz-
czalne poziomy dla produktów zbo
ż
owych przeznaczo-
nych dla odbiorców ko
ń
cowych, jak równie
ż
dla g
ł
ów-
(31) Szacunki dotycz
ą
ce pobrania wskazuj
ą
,
ż
e obecno
ść
nych sk
ł
adników produktów
ż
ywno
ś
ciowych pochodz
ą
-
przestrzeganie ustawodaw-
stwa w interesie ochrony zdrowia publicznego.
ż
, aby zapewni
ć
toksyn T-2 i HT-2 mo
ż
e budzi
ć
obawy, je
ś
li chodzi
o zdrowie publiczne. Dlatego te
ż
spraw
ą
konieczn
ą
i priorytetow
ą
jest opracowanie wiarygodnej i dok
ł
adnej
metody, zebranie wi
ę
kszej ilo
ś
ci danych o wyst
ę
powaniu
(36) W przypadku kukurydzy nie wszystkie czynniki odpo-
wiedzialne za powstawanie toksyn Fusarium,
w szczególno
tych toksyn oraz przeprowadzanie wi
ę
kszej liczby
dochodze
ń
/bada
ń
w zakresie czynników odpowiedzial-
ś
ci zearalenon i fumonizyny B 1 iB 2 ,s
ą
nych za wyst
ę
powanie toksyn T-2 i HT-2 w zbo
ż
ach
jeszcze dok
ł
adnie znane. Z tego te
ż
powodu przyznaje
i produktach zbo
ż
owych, w szczególno
ś
ci w owsie
si
ę
okres pozwalaj
ą
cy przedsi
ę
biorcom sektora spo
ż
yw-
i produktach owsianych.
czego z bran
ż
y zbo
ż
owej na przeprowadzenie bada
ń
w sprawie
ź
róde
ł
powstawania mikotoksyn oraz okre
ś
-
(32) Z uwagi na wspó
powanie nie jest konieczne rozpa-
trywanie szczególnych
ł
wyst
ę
lenie
ś
rodków zarz
ą
dzania, jakie nale
ż
y podj
ąć
, aby w jak
najwi
ę
kszym stopniu zapobiec ich obecno
ś
ci. Proponuje
rodków w odniesieniu do
3-acetylodeoksyniwalenolu, 15-acetylodeoksyniwalenolu
i fumonizyny B 3 , poniewa
ś
si
ę
, aby najwy
ż
sze dopuszczalne poziomy oparte na
żś
rodki dotycz
ą
ce
dost
ę
pnych danych o wyst
ę
powaniu toksyn mia
y zasto-
sowanie od 2007 r., w przypadku gdy przed t
ą
dat
ą
nie
w szczególno
ś
ci deoksyniwalenolu oraz fumonizyny B 1
szych dopuszczal-
nych poziomów w oparciu o nowe informacje na temat
wyst
ż
adnych szczególnych najwy
ż
iB 2 chroni
yby równie
ż
ludzi przed niedopuszczalnym
eniem na 3-acetylodeoksyniwalenol, 15-acetylo-
deoksyniwalenol i fumonizyn
ż
ę
powania i powstawania toksyn.
ę
B 3 . Podobnie jest równie
ż
z niwalenolem, w przypadku którego mo
ż
na zaobser-
wowa
ć
w pewnym stopniu wspó
ł
wyst
ę
powanie
(37) Maj
ą
c na uwadze niski poziom zawarto
ś
ci toksyn Fusa-
z deoksyniwalenolem. Ponadto ocenia si
ę
,i
ż
nara
ż
enie
rium w ry
ż
u, proponuje si
ę
nie wprowadza
ćż
adnych
ludzi na niwalenol jest znacznie ni
ż
sze od tymczasowego
najwy
ż
szych dopuszczalnych poziomów dla ry
ż
u
TDI. Je
ś
li chodzi o inne trichoteceny obj
ę
te wspom-
i produktów z ry
ż
u.
ej zadaniem SCOOP, takie jak 3-acetyl-
deoksyniwalenol, 15-acetyldeoksyniwalenol, fusarenon-
X, T2-triol, diacetoksyscirpenol, neosolaniol, monoace-
toksyscirpenol i werrukol, ograniczone informacje wska-
zuj
ż
(38) Do dnia 1 lipca 2008 r. nale
ż
y rozwa
ż
y
ć
dokonanie
szych dopuszczalnych poziomów deok-
syniwalenolu, zearalenonu, fumonizyny B 1 iB 2 , jak
równie
ą
du najwy
ż
ą
,
ż
e nie wyst
ę
puj
ą
one powszechnie i
ż
e stwierdzone
szego dopusz-
czalnego poziomu dla toksyny T-2 i HT-2 w zbo
ż
zasadno
ść
ustanowienia najwy
ż
poziomy ich wyst
ę
powania s
ą
generalnie niskie.
ż
ach
i produktach zbo
ż
owych, uwzgl
ę
dniaj
ą
c post
ę
p
(33) Warunki klimatyczne w czasie dojrzewania,
w szczególno
naukowo-techniczny w zakresie wspomnianych toksyn.
ś
ci kwitnienia, maj
ą
istotne znaczenie na
zawarto
ść
toksyn Fusarium. Jednak
ż
e dobra praktyka
rolnicza, zmniejszaj
ą
ca czynniki ryzyka do minimum,
(39)
Je
ś
li chodzi o o
ł
ów, Komitet Naukowy ds.
Ż
ywno
ś
ci
e w pewnym stopniu zapobiec zanieczyszczeniu
grzybami Fusarium . Zalecenie Komisji 2006/583/WE
z dnia 17 sierpnia 2006 r. w sprawie zapobiegania
wyst
ż
wyda
ł
w dniu 19 czerwca 1992 r. ( 22 ) opini
ę
zatwierdza-
tymczasowe tolerowane tygodniowe pobranie
(PTWI) na poziomie 25
c
ą
a, zapropono-
wane przez WHO w 1986 r. Komitet Naukowy
ds.
μ
g/kg masy cia
ł
powania toksyn Fusa-
rium ( 21 ) zawiera ogólne zasady zapobiegania i redukcji
zanieczyszcze
ę
powaniu i ograniczania wyst
ę
Ż
ywno
ś
ci stwierdzi
ł
w swej opinii,
ż
e
ś
rednia zawar-
ń
toksynami Fusarium (zearalenonu, fumo-
to
ść
o
ł
owiu w
ś
rodkach spo
ż
ywczych wydaje si
ę
nie
budzi
ć
obaw wymagaj
ą
cych natychmiastowej reakcji.
( 20 ) Sprawozdania z realizacji zada
ń
w ramach wspó
ł
pracy naukowej,
zadanie 3.2.10
Zebranie danych o wyst
ę
powaniu toksyn Fusarium
( 22 ) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci, seria 32, opinia
w
ż
ywno
ś
ci oraz ocena pobrania z diet
ą
przez ludno
ść
pa
ń
stw
Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat:
Potencjalne zagro-
.
http://ec.europa.eu/food/fs/scoop/task3210.pdf
( 21 ) Dz.U. L 234 z 29.8.2006, str. 35.
ł
onkowskich UE
ż
enia dla zdrowia ludzkiego wynikaj
ą
ce z obecno
ś
ci o
ł
owiu
8,
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_32.pdf
ż
ywno
ś
ci i napojach
, str. 7
nizyn i trichotecenów) w zbo
ł
na rynek w celu przetworzenia wst
ustanowi
unikn
cych ze zbó
ł
ustalono
ł
nara
nianym powy
przegl
mo
j
ą
cz
w
454623608.003.png 454623608.004.png
 
20.12.2006
PL
Dziennik Urz
ę
dowy Unii Europejskiej
L 364/9
(40) W 2004 r. w ramach dyrektywy 93/5/EWG zrealizowano
zadanie badawcze SCOOP 3.2.11
(44)
Je
ś
li chodzi o cyn
ę
nieorganiczn
ą
, Komitet Naukowy
Ocena nara
ż
enia na
ci w swej opinii z dnia 12 grudnia
2001 r. ( 27 ) stwierdzi
Ż
ywno
ś
pobranie z diet
ą
arsenu, kadmu, o
ł
owiu i rt
ę
ci przez
powanie cyny nieorga-
nicznej na poziomie 150 mg/kg w napojach
w puszkach oraz na poziomie 250 mg/kg w innych
produktach spo
ł
,
ż
e wyst
ę
ludno
ść
pa
ń
stw cz
ł
onkowskich UE
( 23 ). W
ś
wietle tej
oceny i opinii Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci nale
ż
y
przyj
ąć ś
rodki maj
ą
ce na celu jak najskuteczniejsze
ż
ywczych w puszkach mo
ż
e spowo-
zmniejszenie wyst
ę
powania o
ł
owiu w
ż
ywno
ś
ci.
dowa
ć
u niektórych osób podra
ż
nienie
ż
o
łą
dka.
(41) W odniesieniu do kadmu Komitet Naukowy
ds.
(45) W celu ochrony zdrowia publicznego przed tym zagro-
ż
eniem dla zdrowia nale
ż
y ustanowi
ć
najwy
ż
sze dopusz-
czalne poziomy zawarto
ś
ci cyny nieorganicznej
w swej opinii z dnia 2 czerwca
1995 r. ( 24 ) tymczasowe tolerowane tygodniowe
pobranie (PTWI) na poziomie 7
Ż
ywno
ś
ci zatwierdzi
ł
ywczych w puszkach oraz w napojach
w puszkach. Do czasu gdy b
ś
rodkach spo
ż
ę
d
ą
dost
ę
pne dane dotycz
ą
ce
g/kg masy cia
ł
a
μ
wra
ż
liwo
ś
ci niemowl
ą
tima
ł
ych dzieci na obecno
ść
i zaleci
ł
poczynienie wi
ę
kszych wysi
ł
ków w celu zmniej-
ci, konieczne jest zapew-
nienie na zasadzie prewencyjnej ochrony zdrowia tej
najbardziej nara
ż
ywno
ś
szenia nara
ż
enia na kadm, z uwagi na to, i
ż
to w
ł
a
ś
nie
ś
rodki spo
ż
ywcze s
ą
g
ł
ównym
ź
ród
ł
em pobrania kadmu
ż
onej grupy ludno
ś
ci i ustanowienie
przez ludzi. Ocena nara
ż
enia zwi
ą
zanego z pobraniem
najwy
ż
szych dopuszczalnych poziomów zawarto
ś
ci.
a przeprowadzona w ramach zadania
badawczego SCOOP 3.2.11. W
ą
zosta
ł
ś
wietle tej oceny
(46)
li chodzi o 3-monochloropropano-1,2-diol (3-MCPD),
Komitet Naukowy ds.
ś
i opinii Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci nale
ż
y
Ż
ywno
ś
ci wyda
ł
w dniu 30 maja
przyj
ąć ś
rodki maj
ą
ce na celu jak najskuteczniejsze
2001 r. opini
ę
naukow
ą
dotycz
ą
c
ą
wyst
ę
powania
zmniejszenie wyst
ę
powania kadmu w
ż
ywno
ś
ci.
c w ten sposób na
podstawie nowych informacji naukowych opini
ż
ywno
ś
ci ( 28 ), aktualizuj
ą
ę
Komi-
tetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci z dnia 16 grudnia
tolerowane dzienne pobranie
(TDI) dla 3-MCPD na poziomie 2
ł
(42)
Je
ś
li chodzi o rt
ęć
, Europejski Urz
ą
d ds. Bezpiecze
ń
stwa
μ
g/kg masy cia
ł
a.
Ż
ywno
ś
ci (EFSA) wyda
ł
w dniu 24 lutego 2004 r. opini
ę
dotycz
ą
c
ą
wyst
ę
powania rt
ę
ci
i metylort
ę
ci
(47) W czerwcu 2004 r. przeprowadzono i sfinalizowano
w ramach dyrektywy 93/5/EWG zadanie SCOOP
w
ż
ywno
ś
ci ( 25 ) i zatwierdzi
ł
PTWI na poziomie
1,6
μ
g/kg masy cia
ł
a. Metylort
ęć
jest form
ą
chemiczn
ą
Zebranie i porównanie danych dotycz
ą
cych zawarto
ś
ci
budz
ą
c
ą
najwi
ę
cej obaw i mo
ż
e stanowi
ć
nawet ponad
3-MCPD i substancji z nim zwi
ą
zanych w
ś
rodkach
90 % ca
ł
kowitej zawarto
ś
ci rt
ę
ci w rybach i owocach
spo
ż
ywczych
( 30 ). G
ł
ównymi produktami przyczyniaj
ą
-
c na uwadze rezultaty zadania SCOOP
3.2.11, EFSA stwierdzi
ą
y: sos sojowy
i produkty oparte na sosie sojowym. Inne produkty
spo
ę
do pobrania 3-MCPD z diet
ą
by
ł
ł
,
ż
e zawarto
ś
ci rt
ę
ci wykrywane
w
ż
ywno
ś
ci innej ni
ż
ryby i owoce morza budzi
ł
y
ż
ywcze spo
ż
ywane w du
ż
ych ilo
ś
ciach, takie jak
mniejszy niepokój. W tych innych rodzajach
ś
rodków
chleb czy kluski, równie
ż
w znacz
ą
cym stopniu przyczy-
ż
ęć
ł
ę
spo
ywczych rt
z regu
y nie wyst
puje w postaci mety-
do pobrania tej substancji w niektórych krajach,
jednak spowodowane to by
ł
ysi
ę
lort
ę
ci, dlatego te
ż
uwa
ż
asi
ę
,
ż
e stanowi
ą
one mniejsze
ł
o raczej ich wysokim spo
ż
y-
zagro
ż
enie.
ciem ni
ż
wysok
ą
zawarto
ś
ci
ą
3-MCPD w tych produk-
tach.
(43) W odniesieniu do metylort
ę
ci, oprócz ustalenia najwy
ż
-
(48) W rezultacie nale
sze dopuszczalne
poziomy 3-MCPD w hydrolizowanym bia
ż
y ustanowi
ć
najwy
ż
ł
ku ro
ś
linnym
szych dopuszczalnych poziomów, w
ł
a
ś
ciwym podej
ś
ciem
(HVP) oraz sosie sojowym, z uwzgl
ę
dnieniem zagro
ż
enia
udzielanie porad konsumentom, w celu
ochrony najbardziej nara
ż
zwi
ą
zanego ze spo
ż
yciem tej
ż
ywno
ś
ci. Pa
ń
stwa cz
ł
on-
ż
onych grup ludno
ś
ci.
kowskie s
ą
zobowi
ą
zane do zbadania innych
ś
rodków
na stronie internetowej
Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia
i Ochrony Konsumentów zosta
ę
potrzeb
ę
spo
ż
ywczych pod k
ą
tem wyst
ę
powania 3-MCPD,
w celu rozwa
ż
enia potrzeby ustalenia jego najwy
ż
szych
ł
a udost
ę
pniona nota
dopuszczalnych poziomów w innych
ś
rodkach spo
ż
yw-
informacyjna na temat zawarto
ś
ci metylort
ę
ci w rybach
czych.
i produktach rybo
ł
ówstwa ( 26 ). Kilka pa
ń
stw cz
ł
onkow-
skich równie
ż
wyda
ł
o poradniki na ten temat, z uwagi na
( 27 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat powa
ż
nego
to, i
ż
ma on du
ż
e znaczenie dla ich ludno
ś
ci.
zagro
ż
enia, jakie stwarza obecno
ść
cyny w
ż
ywno
ś
ci puszkowanej
(wydana w dniu 12 grudnia 2001 r.)
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out110_en.pdf
( 28 ) Opinia Komitetu Naukowego ds.
( 23 ) Sprawozdania z realizacji zada
ń
w ramach wspó
pracy naukowej,
zadanie 3.2.11
Ocena nara
ż
enia na pobranie z diet
ą
arsenu,
Ż
ywno
ś
ci na temat 3-mono-
.
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/scoop_3-
2-11_heavy_metals_report_en.pdf
( 24 ) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds.
kadmu, o
ł
owiu i rt
ę
ci przez ludno
ść
pa
ń
stw cz
ł
onkowskich UE
chloro-propano-1,2-diolu (3-MCPD), b
ę
d
ą
ca uaktualnieniem opinii
ta w dniu 30 maja 2001 r.)
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out91_en.pdf
( 29 ) Sprawozdania Komitetu Naukowego ds.
z 1994 r. (przyj
ę
Ż
ywno
ś
ci, seria 36, opinia
Ż
ywno
ś
ci, seria 36, opinia
Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat kadmu, str. 67
70,
Komitetu Naukowego ds.
Ż
ywno
ś
ci na temat 3-monochloro-
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_36.pdf
( 25 ) Opinia panelu naukowego EFSA ds. zanieczyszcze
34,
http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_reports_36.pdf
( 30 ) Sprawozdania z realizacji zada
propano-1,2-diolu (3-MCPD), str. 31
ń
w
a
ń
cuchu
ż
ywno
ś
ciowym, wydana na wniosek Komisji, na temat obecno
ś
ci
ń
w ramach wspó
ł
pracy naukowej,
ci (wydana w dniu 24 lutego 2004 r.)
http://www.efsa.eu.int/science/contam/contam_opinions/259/
opinion_contam_01_en1.pdf
( 26 ) http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/
information_note_mercury-fish_12-05-04.pdf
rt
ę
ci i metylort
ę
ci w
ż
ywno
ś
zadanie 3.2.9
Zebranie i zestawienie danych na temat zawarto
ś
ci
3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) i substancji z nim zwi
ą
za-
, str. 256. http://ec.europa.eu/food/
food/chemicalsafety/contaminants/scoop_3-2-9_final_report_
chloropropanols_en.pdf
ś
rodkach spo
ż
ywczych
ds.
w
nieorganicznej cyny w
z diet
Je
3-MCPD w
1994 r. ( 29 ) oraz ustali
morza. Maj
cymi si
nia
jest równie
W odpowiedzi na t
ł
ł
nych w
454623608.005.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin