DUSZONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI
(potrawa jednogarnkowa)
1 kg ziemniaków,
2-3 filety z ryby morskiej
1 cebula, przecier pomidorowy,
bulion warzywny w kostce,
oliwa z oliwek,
1groszek w puszce,
koperek, sól.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w 0,5-cm talarki i dodać do cebuli. Chwilę razem smażyć, aż ziemniaki się zeszklą. Całość podlać bulionem i dusić pod przykryciem, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Rybę pokroić na porcje, lekko osolić, układać na ziemniakach i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Nie mieszać. Na koniec polać rybę rozrzedzonym przecierem pomidorowym i posypać zielonym groszkiem i posiekanym koperkiem. Podawać z sałatą.
Gryzmek