PANGA Z SOSEM CYTRYNOWYM I ZIOŁAMI
8 filetów pangi (może być też sola),
sok z 2 cytryn,
pęczek kopru,
pęczek pietruszki,
pęczek drobnego szczypiorku,
pieprz cytrynowy lub mieszanka pieprzu czarnego,
starta skórka z 2 cytryn,
8 łyżeczek masła
Sos:
½ l mleka,
2 łyżki mąki,
1 łyżka,( duża),
obrana skórka z 1 cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Filety rozmrozić, każdy z filetów posmarować 1 łyżeczką masła, skropić cytryną i pieprzem. Natki posiekać, wymieszać. Obficie posypać filety z jednej strony, zwinąć filety ciasno w ruloniki i każdy filet szczelnie w folię aluminiową. Ułożyć w parowarze obok siebie zamknięciem folii do góry. Gotować ok. 30 minut. Gotowe delikatnie odwinąć, ułożyć na talerzach, polać sosem, posypać siekanym koperkiem, ozdobić cząstkami cytryny.
Kolorowo: z mieszanką gotowanych jarzyn (marchewka mini, brokuł lub fasolka szparagowa) lub z surówkami i ryżem (mieszanka parboiled + dziki) albo białym z dodatkiem kurkumy.
Można wykonać dzień wcześniej, po ostudzeniu rozpakować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać niewielką ilością sosu i zagrzać w mikrofalówce lub piekarniku, posypać koperkiem i podać z resztą sosu w sosjerce. Szybka wersja dla łasuchów: zamiast sosu cytrynowego można serwować, polewając tuż przed podaniem masełkiem z krojonym w plastry lub kosteczkę czosnkiem (czosnku nie rumienić!) i posypać siekanym koperkiem, ozdobić cytryną.
Gryzmek