PANGA Z SOSEM CYTRYNOWYM I ZIOŁAMI.doc

(27 KB) Pobierz
PANGA Z SOSEM CYTRYNOWYM I ZIOŁAMI

 

                  PANGA  Z SOSEM CYTRYNOWYM I ZIOŁAMI

 

                               8 filetów pangi (może być też sola),

                               sok z 2 cytryn,

                               pęczek kopru,

                               pęczek pietruszki,

                               pęczek drobnego szczypiorku,

                               pieprz cytrynowy lub mieszanka pieprzu czarnego,

                               starta skórka z 2 cytryn,

                               8 łyżeczek masła

 

                          Sos:

                             ½ l mleka,

                               2 łyżki mąki,

                               1 łyżka,( duża),

                               obrana skórka z 1 cytryny,

                               sól, pieprz do smaku.

 

Filety rozmrozić, każdy z filetów posmarować 1 łyżeczką masła, skropić cytryną i pieprzem. Natki posiekać, wymieszać. Obficie posypać filety z jednej strony, zwinąć filety ciasno w ruloniki i każdy filet szczelnie w folię aluminiową. Ułożyć w parowarze obok siebie zamknięciem folii do góry. Gotować ok. 30 minut. Gotowe delikatnie odwinąć, ułożyć na talerzach, polać sosem, posypać siekanym koperkiem, ozdobić cząstkami cytryny.

Kolorowo: z mieszanką gotowanych jarzyn (marchewka mini, brokuł lub fasolka szparagowa) lub z surówkami i ryżem (mieszanka parboiled + dziki) albo białym z dodatkiem kurkumy.

Można wykonać dzień wcześniej, po ostudzeniu rozpakować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać niewielką ilością sosu i zagrzać w mikrofalówce lub piekarniku, posypać koperkiem i podać z resztą sosu w sosjerce. Szybka wersja dla łasuchów: zamiast sosu cytrynowego można serwować, polewając tuż przed podaniem masełkiem z krojonym w plastry lub kosteczkę czosnkiem (czosnku nie rumienić!) i posypać siekanym koperkiem, ozdobić cytryną. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin