KREMOWA ZUPA ZE SŁODKIEJ KUKURYDZY.doc

(26 KB) Pobierz
KREMOWA ZUPA ZE SŁODKIEJ KUKURYDZY

 

 

              KREMOWA ZUPA ZE SŁODKIEJ KUKURYDZY

 

 

 

 

                       1 duża cebula, posiekana

                       1 duży ziemniak - obrany i pokrojony w kostkę

                       1 litr mleka odtłuszczonego

                       1 liść laurowy

                      ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

                       ½ kg ziaren kukurydzy cukrowej, z puszki

                       1 łyżka mąki kukurydzianej

                       3 łyżki zimnej wody

                       4 łyżki naturalnego jogurtu

                          sól i pieprz

 

               Do dekoracji:

                  10 dkg chudej szynki, pokrojonej w kostkę

                    2 łyżki świeżego szczypiorku, pokrojonego

 

Do dużego rondla włożyć cebulę, ziemniaka i zalać mlekiem. Dodać liść laurowy, gałkę muszkatołową i połowę kukurydzy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Utrzymywać mały ogień, aby mleko nie przywarło do dna.

Wyrzucić liść laurowy, a zawartość rondla studzić 10 minut. Przełożyć do miksera i zmiskować lub rozdrobnić, przecierając przez sito. Jednolitą masę przelać do rondla. Dodać rozprowadzoną w wodzie na konsystencję pasty mąkę, stale mieszając.

Zupę ponownie zagotować i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać pozostałe ziarno kukurydzy. Całość mocno podgrzewać 2-3minuty.

Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przybrać szynką i szczypiorkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin