BISZKOPT Z MALINAMI
4 jajka,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 pudełko malin,
400 ml śmietany 18%,
¾ szklanki cukru pudru.
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i włożyć do zimnego piekarnika, który należy nastawić na 170 stopni. Piec około 40 minut.
Gorący placek przekroić w proporcjach: dół - 2/3 placka, góra 1/3 placka. Wyłożyć maliny na grubszą część i zalać śmietaną z wymieszanym cukrem pudrem. Przykryć drugą warstwą placka, równomiernie docisnąć, zawinąć w torbę foliową i wstawić na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu dla ozdoby można posypać cukrem pudrem lub owocowym syropem.
Gryzmek