CIASTO WAWELSKIE
Ciasto:
2 ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
4 białka
6 łyżek cukru
Dekoracja:
orzechy
jasny dżem według uznania
Krem:
gotowy krem karpatkowy
lub
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
mleko (mniej niż do budyniu)
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny
Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i lekko zapiec. Wyjąć z piekarnika i posmarować wcześniej przygotowaną pianą (białka ubić z cukrem). Następnie na pianę wysypać orzechy. Można przed nałożeniem piany placki posmarować jasnym dżemem. I ponownie wstawić do piekarnika. Piec na wolnym ogniu, aż do wysuszenia piany.
Przestudzone placki przełożyć kremem karpatkowym lub ugotować budyń z mniejszą ilością mleka oraz z cukrem waniliowym. Po ostudzeniu utrzeć kostkę masła i dodać do kremu budyniowego.
przez 3 minuty mikserem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto nałożyć do formy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie lub inne owoce jabłka, truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, agrest, rabarbar.
Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po przestudzeniu ciasto posypać przesianym cukrem pudrem.
Gryzmek