CIASTO WAWELSKIE.doc

(27 KB) Pobierz
CIASTO WAWELSKIE

                          CIASTO WAWELSKIE

 

 

                          Ciasto:

                                   2 ½ szklanki mąki

                                      ½ szklanki cukru pudru

                                        1 kostka margaryny

                                        4 żółtka

                                        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

                          Piana:

                                 4 białka

                                 6 łyżek cukru

 

                         Dekoracja:

                                   orzechy

                                   jasny dżem według uznania

 

                           Krem:

                                gotowy krem karpatkowy

                                lub

                             1 budyń waniliowy lub śmietankowy

                                mleko (mniej niż do budyniu)

                             1 cukier waniliowy

                             1 kostka masła lub margaryny

 

       Ciasto:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i lekko zapiec. Wyjąć z piekarnika i posmarować wcześniej przygotowaną pianą (białka ubić z cukrem). Następnie na pianę wysypać orzechy. Można przed nałożeniem piany placki posmarować jasnym dżemem. I ponownie wstawić do piekarnika. Piec na wolnym ogniu, aż do wysuszenia piany. 

Przestudzone placki przełożyć kremem karpatkowym lub ugotować budyń z mniejszą ilością mleka oraz z cukrem waniliowym. Po ostudzeniu utrzeć kostkę masła i dodać do kremu budyniowego. 

przez 3 minuty mikserem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.

Ciasto nałożyć do formy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie lub inne owoce jabłka, truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, agrest, rabarbar.

Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po przestudzeniu ciasto posypać przesianym cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin