FALE DUNAJU.doc

(27 KB) Pobierz
FALE DUNAJU

                                  FALE DUNAJU

 

            

                        Ciasto:

                               1 kostka masła roślinnego

                               6 jaj

                               2 szklanki mąki

                              1 szklanka cukru pudru

                              1 cukier waniliowy

                                 olejek rumowy

                              2 łyżki kakao

                              2 łyżki wody

                              2 łyżeczki proszku do pieczenia

                                 owoce świeże lub z kompotu

 

                       Krem:

                             1 margaryna

                           ½ litra mleka

                           ½ szklanki cukru

                            1 cukier waniliowy

                            2 łyżki mąki ziemniaczanej

                            2 łyżki mąki pszennej

 

                     Polewa:

                           ½ margaryny

                             1 szklanka cukru pudru

                             2 łyżki kakao

                             2 łyżki wody

 

    Ciasto: 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.

              Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut. 

   Krem:

Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. 

Przepis na polewę:  Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić. 

Przekładanie ciasta: 

                        ciasto

                        krem 

                        polewa. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin