STRUCLA MAKOWA.doc

(32 KB) Pobierz

                         

                               STRUCLA MAKOWA

 

                              Ciasto:

                                     4 żółtka,

                                   15 dag cukru,

                                   ¾ szklanki mleka,

                                       szczypta soli,

                                   ½  kg mąki,

                                 1/3 laski wanilii,

                                  10 dag masła,

                                    7 dag cukru pudru,

                                   1 łyżka oleju, lub 1 łyżka smalcu.

 

                          Rozczyn:

                                    5 dag drożdży,

                                   1 łyżka mleka,

                                   1 łyżka mąki,

                                    1 łyżeczka cukru.

 

                          Masa makowa:

                                      50 dag maku,

                                      25 dag cukru,

                                        5 dag masła rozpuszczonego,

                                          zapach migdałowy (kilka kropel),

                                      2 łyżki miodu,

                                      2 ubite białka,

                                      2 łyżki konfitur wiśniowych,

                                         migdały, orzechy, rodzynki,

                                         skórka pomarańczowa.

 

                              Lukier:

                                         sok z 1 cytryny,

                                         cukier puder ok. 10 da g.

 

    Rozczyn:

Drożdże ucieramy z mąką i cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe i zaciszne miejsce. Musi się ładnie podnieść w ciągu ok. 20 min.

Ucieramy żółtka z cukrem i solą. Dodajemy wanilię.

Przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, lekko ciepłe mleko. Najpierw łyżką łączymy wszystkie składniki.

 

 

 

Potem wyrabiamy ręką. Gdy stanie się jednolitą i spoistą masą dodajemy rozpuszczone masło i smalec. Wyrabiamy dalej, tak długo, aż przestanie być błyszczące. Zajmuje to ok. 20 min.

 

Przykryte ciasto stawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nie należy otwierać okien, ani robić gwałtownych przeciągów.

Gdy podwoi swoją objętość, dzielimy ciasto na 2 części.

 

Po kolei rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na prostokąt o długości przekraczającej dłuższy bok wąskiej blaszki o 2 cm. Smarujemy białkiem całą powierzchnię placka. Wykładamy połowę masy makowej i rozprowadzamy ją na całym placku zostawiając 2-centymetrowy czysty brzeg. Zwijamy ciasno całość. Brzegi zewnętrzne podwijamy na dół. Całość przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Placek smarujemy rozkłóconym jajkiem.

 

Wkładamy do nagrzanego, ale nie gorącego pieca. Pieczemy przez 30-35 min. Przez pierwszych 20 min. nie wolno zaglądać do piekarnika, ani wykonywać w kuchni żadnych prac, które powodowałyby silne wstrząsy. Dopiero po tym czasie możemy delikatnie uchylić drzwiczki i sprawdzić stan ciasta. Jeśli rumieni się zbyt gwałtownie, można je przykryć z wierzchu papierem do pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu lukrujemy wierzch ciasta.

 

    Masa makowa:

Mak sparzyć wrzątkiem i zostawić do namoczenia na kilka godzin.

Gdy ziarenka dają się rozetrzeć między palcami odcedzić starannie na sicie.  Mak mielimy trzykrotnie.

 

Dodać stopione masło, cukier, miód. Wymieszać porządnie. Dodać konfiturę wiśniową, zapach migdałowy i pokrojone bakalie. Dorzucić pianę z białek i delikatnie wymieszać. Konsystencja musi być niezbyt zwarta i lekko lepiąca. Smak bogaty i pełen zapachu.

 

   Lukier:

Do kubka wciskamy przez sitko sok z cytryny. Wsypujemy cukier puder i ucieramy. Konsystencja musi być jak gęsta śmietana. Smarujemy cienką warstwą wierzch ciasta za pomocą szerokiego noża. Po chwili lukier stanie się sztywną skorupką. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin