Każda z nas marzy o gładkiej cerze, pięknych włosach czy super paznokciach. Kiedy uskarżamy się na problemy związane z wypadaniem włosów, skórą czy łamaniem paznokci najczęściej nie zdajemy sobie sprawy, że winowajca może tkwić w niewłasciwym sposobie żywienia.
Należy zwrócić uwagę aby w diecie było pod dostatkiem produktów bogatych w witaminy, które walczą z wolnymi rodnikami ( A, beta-karoten, E oraz C), a także B2, B6, PP, biotynę, kwas pantotenowy, rutynę oraz cynk i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT.
Dla osiągnięcia pożądanego efektu należy pić 2-2,5 litra dziennie napojów niesłodzonych, wody mineralnej, herbat - zielonej, czerwonej, owocowych. TRWA: 15 dni.ODCHUDZA: do 2 kg w 14 dni. POLECANA: osobom zdrowym i dorosłym.NIEWSKAZANA DLA: dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.SZCZEGÓLNIE BOGATA W: beta-karoten, witaminy A, C, E, B2, B5, magnez, cynk, miedź, mangan, pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe. DZIENNA DAWKA KALORII: około 120
JADŁOSPIS:
DZIEŃ 1. Śniadanie 250 kcalGrysik na mleku (0,5%, 250 g), pół banana, szklanka herbaty z cytryną.II śniadanie 185 kcalJogurt naturalny (1 opakowanie), 2 wafle ryżowe, jabłko. Obiad 365 kcalMakaron sojowy (50 g surowego) posypany tartym serem żółtym (20 g), surówka z marchewki z czosnkiem i słonecznikiem, szklanka wody mineralnej niegazowanej. Podwieczorek 100 kcal150 g ciemnych winogron. Kolacja 270 kcalSałatka grecka z pomidorów, ogórków, sera feta i oliwek (250 g), szklanka herbaty zielonej. DZIEŃ 2.Śniadanie 220 kcalChudy twaróg (100 g) z kiełkami rzodkiewki, kromka pieczywa wieloziarnistego, szklanka soku wielowarzywnego. II śniadanie 240 kcalSałatka cytrusowa (grejpfrut, pomarańcza, 2 mandarynki), 1/2 szklanki jogurtu naturalnego z łyżeczką otrąb pszennych. Obiad 370 kcalRyż z jabłkami (200 g), szklanka soku wielowarzywnego. Podwieczorek 70 kcalGruszka z rodzynkami (1 łyżka), herbata z dzikiej róży bez cukru. Kolacja 280 kcalJajecznica na parze ze szczypiorkiem, szklanka soku pomidorowego, kromka pieczywa chrupkiego. DZIEŃ 3.Śniadanie 270 kcalPłatki owsiane (3 łyżki) na chudym mleku (szklanka, 0,5%), pomarańcza, herbata zielona bez cukru. II Śniadanie 105 kcalSzklanka soku marchewkowego. Obiad 460 kcalFilet kurczaka pieczony w folii, duszona marchewka z groszkiem (150g), woda mineralna. Podwieczorek 90 kcalGrejpfrut, herbata zielona bez cukru. Kolacja 265 kcalSałatka trójkolorowa, kromka pieczywa chrupkiego. DZIEŃ 4. Śniadanie 220 kcalSurówka z rzodkiewek (150 g), 2 kromki chleba z soją, 2 plasterki polędwicy sopockiej, herbata owocowa bez cukru. II śniadanie 130 kcal2 gruszki, herbata zielona bez cukru. Obiad 440 kcalŁosoś z rusztu (150 g), surówka z pomidorów (100 g), woda mineralna. Podwieczorek 90 kcalGalaretka z czarnymi porzeczkami (150 g). Kolacja 270 kcalKromka pieczywa graham, 1 łyżeczka margaryny roślinnej, 3 plasterki szynki z indyka, pół ogórka zielonego, szklanka herbaty bez cukru. DZIEŃ 5. Śniadanie 200 kcalPasta z tuńczyka i twarożku, kromka pieczywa pełnoziarnistego, szczypiorek do posypania, szklanka herbaty z cytryną. II śniadanie 135 kcalKoktajl z jagód i malin. Obiad 350 kcalBitki wołowe (200 g), sałata z oliwą z oliwek (1 łyżka) i sezamem. Podwieczorek 90 kcalTruskawki (10 sztuk) z jogurtem naturalnym (100 g). Kolacja 185 kcalSałatka z brokułów (1 porcja), szklanka soku jabłkowego. DZIEŃ 6.
Śniadanie 200 kcalJajko na miękko, 2 kromki pieczywa chrupkiego, pół melona, herbata owocowa bez cukru. II śniadanie 130 kcalKromka chleba razowego z łyżeczką przecieru pomidorowego, szczypiorkiem i pietruszką. Obiad 275 kcalRyba morska z grilla, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem (150 g), szklanka wody mineralnej z plasterkiem cytryny. Podwieczorek 200 kcalJogurt z 3 łyżkami muesli i mandarynką. Kolacja 214,5 kcal3 łyżki muesli z jogurtem probiotycznym (150 g) i 3 mandarynkami. DZIEŃ 7.
Śniadanie 200 kcalKromka pieczywa razowego, chudy twarożek (100 g) z pomidorem, łyżka słonecznika do posypania, herbata z dzikiej róży z łyżeczką cukru. II śniadanie 150 kcal2 kiwi, szklanka maślanki spożywczej 0,5%.Obiad 365 kcalPulpety z dorsza (150 g), ryż brązowy (150 g ugotowanego), 2 ogórki kiszone. Podwieczorek 90 kcalFasolka szparagowa gotowana (200 g), szklanka soku pomidorowego. Kolacja 260 kcalKromka chleba z ziarnami, plaster pieczonego indyka, kiełki pszenicy, pomidor. DZIEŃ 8.
Śniadanie 300 kcalDwie kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma plasterkami szynki z kurczaka, kukurydza konserwowa (50 g) i 2 liście kapusty pekińskiej z łyżeczką majonezu light, szklanka kawy zbożowej bez cukru. II śniadanie 125 kcalKromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną, jajko na miękko, sałata, pół papryki, szklanka herbaty zielonej bez cukru.Obiad 430 kcalZapiekane brokuły, szklanka owocowej herbaty bez cukru. Podwieczorek 100 kcalSzklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy. Kolacja 260 kcalSałatka z soczewicy i fety, szklanka herbaty zielonej bez cukru. DZIEŃ 9. Śniadanie 300 kcal2 kromki pieczywa chrupkiego, makrela wędzona (100 g), liście sałaty zielonej, ogórek kiszony, herbata zielona bez cukru. II śniadanie 155 kcalChudy serek twarogowy (100 g) z brzoskwinią. Obiad 425 kcalSałatka z kurczakiem, szklanka soku marchewkowo-jabłkowego. Podwieczorek 165 kcalNapój jogurtowy o smaku jagodowym (200 g). Kolacja 250 kcalSałata zielona skropiona oliwą z oliwek, 5 jajek przepiórczych, szklanka soku porzeczkowego. DZIEŃ 10. Śniadanie 335 kcal3 łyżki muesli z owocami suszonymi z szklanką maślanki 0,5%, szklanka soku porzeczkowego. II śniadanie 170 kcalJajko na miękko, 2 wafle ryżowe, grejpfrut, szklanka wody mineralnej. Obiad 300 kcalZapiekanka z ziemniaków i pomidora.Podwieczorek 295 kcal3 łyżki muesli z orzechami, szklanka mleka 0,5%, średnie jabłko.Kolacja 315 kcalPółmisek warzyw gotowanych na parze (mrożonki, 200 g), kefir (1 szklanka), 100 g tuńczyka z wody. DZIEŃ 11. Śniadanie 350 kcalTost z pieczarkami duszonymi (10 sztuk) i plastrem szynki drobiowej, ogórek konserwowy. II śniadanie 265 kcal2 pieczone gruszki, 2 wafle ryżowe, szklanka soku pomarańczowego niskosłodzonego. Obiad 250 kcalKrem z zielonego groszku (250 g) z ryżem (80 g). Podwieczorek 240 kcalSałatka jarzynowa z jogurtem, szklanka soku marchewkowego. Kolacja 205 kcalGrahamka z pastą z sera twarogowego chudego (50 g), rzodkiewek, szczypiorku, szklanka soku warzywnego. DZIEŃ 12. Śniadanie 250 kcalKromka chleba słonecznikowego z plastrem żółtego sera i pomidorem, szklanka kakao bez cukru (mleko 0,5%).II śniadanie 220 kcalStarta marchewka (150 g), szklanka kefiru z 2 łyżkami płatków owsianych. Obiad 280 kcalPomidory po francusku (1 porcja), herbata zielona bez cukru. Podwieczorek 280 kcalKromka pieczywa razowego posmarowana margaryną (1 łyżeczka), dżem niskosłodzony (1 łyżka), kefir (1 szklanka). Kolacja 270 kcalKromka chleba razowego, posmarowana margaryną z 2 plasterkami polędwicy sopockiej, pomidor, papryka, rzodkiewka, szklanka herbaty owocowej. DZIEŃ 13. Śniadanie 200 kcalBułka z ziarnami z dyni, trójkąt sera topionego light, zielenina, łyżeczka dżemu niskosłodzonego, herbata zielona bez cukru. II śniadanie 110 kcalGotowane brokuły (150 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego, woda mineralna. Obiad 295 kcalDuszony kabaczek, zielona herbata. Podwieczorek 270 kcalGalaretka owocowa ze startym jabłkiem (150 g), szklanka jogurtu naturalnego niskotłuszczowego. Kolacja 275 kcalOmlet z pieczarkami, herbata z dzikiej róży bez cukru. DZIEŃ 14. Śniadanie 200 kcalKromka pieczywa chrupkiego z serem feta chudym (2 plastry), liśćmi sałaty i 3 czarnymi oliwkami, herbata bez cukru. II śniadanie 115 kcalSzklanka soku buraczanego, 2 kromki pieczywa chrupkiego. Obiad 300 kcalFilet z indyka w pomarańczy, ryż paraboliczny (100 g), herbata owocowa. Podwieczorek 120 kcalSurówka z selera, jabłek i marchwi (200 g). Kolacja 255 kcalSzklanka maślanki truskawkowej 0,5%, grejpfrut, 2 wafle ryżowe. DZIEŃ 15. Śniadanie 260 kcalKilka listków sałaty zielonej, pomidor, rzodkiewki, 2 plastry sera białego chudego, 2 kromki pieczywa ze słonecznikiem, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smarowania. II śniadanie 200 kcal
2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane 2 łyżkami serka białego i posypane rzeżuchą, szklanka soku grejpfrutowego. Obiad 305 kcalBitki wołowe (100 g), kasza gryczana na sypko (100 g), buraki z jabłkami (100 g), woda mineralna. Podwieczorek 150 kcalGarść migdałów, szklanka soku grejpfrutowego. Kolacja 230 kcal2 plastry sera żółtego light, kromka pieczywa graham, pomidor, papryka.
hajdek1