Eskalopki w sosie koperkowym .doc

(1 KB) Pobierz

2 szkl. kaszy jaglanej

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 szkl. płatków owsianych lub 2 jajka

olej

sól, pieprz

 

sos koperkowy:

1/2 l mleka

1/4 kostki masła

2 łyżki mąki

pęczek kopru

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz

 

Ugotować kaszę w litrze wody, tak, by była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, wymieszać z kasz?, płatkami i przyprawami. Uformować eskalopki i kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej, rumieni?c z obu stron. Z masła i mąki sporz?dzić zasmażkę, mieszając rozprowadzić ją mlekiem, dodać sok z cytryny, drobno posiekany koper, przyprawy, zagotować. Gor?cym sosem polać eskalopki. Podawać z ziemniakami smażonymi lub puree i surówką z kapusty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin