Chili z soczewicy by sd.doc

(25 KB) Pobierz
Chili z soczewicy by sd_silver

Chili z soczewicy by sd_silver

 

2-3 porcje

3 duże cebule
1/2 papryki
2 łyzki Ajvaru (pasta paprykowo-bakłażanowa, moża pominąć)
lub w wersji gdy papryka tańsza
2 srednie cebule
2 papryki
200 g soczewicy zielonej

puszka pomidorów bez skórki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki bazyli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
ostra papryka do smaku
2-3 ząbki czosnku

Cebule kroimu w półplasterki, papryke w kostke 1x1 cm. Na łyzce oliwy na dużej, głebokiej patelni obsmażamy cebule i papryke na złoto, podlewamy woda, przykrywamy i dusimy do miekkości. W międzyczasie zalewamy soczewicę wrzatkiem i gotujemy na pół twardo, jeżeli zostało wody to odcedzamy. Gdy warzywa są miękkie dodajemy wszytkie skladniki oprócz czosnku, jeżeli pomidory są całe kroimy je na kawałki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 min, aż soczewica bęzie miękka, na koniec wciskamy czosnek, ewntulnie dosalmy i dodajemy ostrej papryki.

Danie mozna mrozić.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin