Kalafior z zielonym pieprzem zapiekany pod beszamelemSkładniki:1 opakowanie mrożonego kalafiora lub 2 małe świeże, 1 brokuł może być mrożonka, 1/2 opakowania mrożonej, zielonej fasolki lub 30 dag świeżej, 3 pory - białe części, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki zielonego pieprzu świeżo mielonegobeszamel: śmietana, 1 jajko, 10-15 dag żółtego sera (nie za ostry, np. podlaski)Jarzyny gotujemy, jednak najlepiej byłoby na parze. Ze śmietany, jajka i sera robimy sos dodajemy gałkę. W formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą układamy jarzyny, posypujemy zielonym pieprzem i przykrywamy beszamelem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 st.C), raczej wyżej, i pieczemy około 20 minut, aż sos się dobrze przyrumieni. Danie jest lepsze ze świeżych jarzyn. Jeżeli są mrożone, należy gotować je krotko lub na parze.
tatanka.com