Ryba po arabsku w sosie migdalowymPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.2 kg dorsza, karpia lub sandacza,50 g obranych migdalow lub wloskich orzechow,10 czarnych oliwek,1 cytryna,sol, pieprz, oliwa.Marynata:olej,2 listki laurowe,4 lyzki soku cytrynowego,4 lyzki soku cebulowego,1 lyzeczka majeranku lub tymianku,1 zabek czosnku.Sos:4 kromki bulki,250 g zmielonych migdalow,2 zabki czosnku,4-8 lyzek soku cytrynowego,sos z pieczenia,sol.1. Rybe sprawic i wyplukac pod biezaca woda. Osuszyc, natrzec sola i pieprzem.Zalac marynata i odstawic do chlodnego miejsca lub zakryc folia i wlozyc dolodowki na 1 godz.2. Brytfanne wylozyc folia, dobrze wysmarowana oliwa. Przelozyc do niej rybe,zawinac i zagiac brzegi folii.3. Piec rozgrzac do temp. 190żC. Wstawic do niego brytfanne z ryba i piec przez1 godz.4. Folie ostroznie odwinac, odlac sos z pieczenia do miseczki. Rybe przelozycna polmisek i pozostawic do wystudzenia. 50 g migdalow podppiec pod grillemlub podsmazyc na suchej patelni na jasnobrazowy kolor.5. Przygotowac sos: namoczyc kromki chleba, a nastepnie dobrze je odcisnac. Wymieszac ze zmielonymi migdalami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka ilosciasosu z pieczenia, aby powstal gesty sos. Sos ubic, a nastepnie zmiksowac lubprzetrzec przez sito.6. Rybe przybrac kawalkami cytryny, czarnymi oliwkami i smazonymi migdalami.Oddzielnie w malych miseczkach podac sos.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 42.
tatanka.com