Jethona Zbigniew - Medycyna zapobiegawcza.doc

(2272 KB) Pobierz
MEDYCYNA ZAPOBIEGAWCZA I ŚRODOWISKOWA

MEDYCYNA ZAPOBIEGAWCZA I ŚRODOWISKOWA

HIGIENA-EKOLOGIA KLINICZPA-ZDROWIE

 

MEDYCYNA ZAPOBIEGAWCZA I ŚRODOWISKOWA

HIGIENA - EKOLOGIA KLINICZNA - ZDROWIE Pod redakcją prof. dr hab. Med. Zbigniewa Jethona

Podręcznik dla studentów

WARSZAWA WYDAWNICTWO

 

(c) Copyright by Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1997

Wszystkie prawa zastrzeżone.

Przedruk i reprodukcja w jakiejkolwiek postaci całości bądź części książki

bez pisemnej zgody wydawcy są zabronione.

Podręcznik akademicki dotowany

przez Ministerstwo Edukacji Narodowej

Redaktor mgr Teresa Materkowska Redaktor techniczny Maria Karczewska Korektor Barbara Mlyńczak

Projekt okładki do serii Michal Maryniak

ISBN 83-200-2130-8

~f. U

Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa

Wydanie I

Skład, druk i łamanie:

Cieszyńska Drukarnia Wydawnicza

 

autorzy

Dr n. med. Krystyna Dłużniewska -~v;;ład Higieny i Ekologii Collegium Medicum `_ ~iNersytetu Jagiellońskiego

Dr n. med. Romuald Dukat

:~:aaedra Higieny i Epidemiologii Akademii Medycznej w Katowicach

Dr n. med. Ryszard Grębowski

Zakład Zdrowia Publicznego Akademii Medycznej w Białymstoku

Prof. dr hab. med. Andrzej Grzybowski Etatedra Higieny Akademii Medycznej w Łodzi

Prof. dr hab. n. med. Tadeusz Januszko

Zakład Higieny i Epidemiologii Akademii Medycznej w Białymstoku

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Jethon Katedra Higieny Akademii Medycznej we Wrocławiu

Prof. dr hab. med. Henryk Kirschner Zakład Higieny Akademii Medycznej w Warszawie

Prof. dr hab. med. Roman Lutyński Zakład Higieny i Ekologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

Dr n. med. Jerzy Tadeusz Marcinkowski Zakład Higieny Akademii Medycznej w Poznaniu

Prof. dr hab. med. Tadeusz Mikułski

Katedra Medycyny Społecznej Pomorskiej Akademii Medycznej

Prof. dr hab. n. med. Wojciech Pędich

Zakład Gerontologii Klinicznej i Społecznej Akademii Medycznej w Białymstoku

Prof. dr hab. n. med. Henryk Rafalski . Katedra Higieny Akademii Medycznej w Łodzi

Lek. Beata Wojszel

Zakład Gerontologii Klinicznej i Społecznej Akademii Medycznej w Białymstoku

Prof. dr hab. n. med. Leszek Zaborski

Zakład Higieny i Epidemiologii Akademii Medycznej w Gdańsku

 

              1.              Środowiskowe uwarunkowania stanu zdrowia - syste-             

                            matyzacja problematyki - Henryk Y'irschner . . . . . . .              13

              1.1.              Przegląd problematyki na tle historycznym . . . . . . . . . . . .              13

              1.2.              Klasyfikacja i ogólna charakterystyka czynników środowiskowych . . . .              15

              2.              Pojęcie zdrowia i jego ocena - Henryk Kirschner . . . . .              20

              2.1.              Definicja zdrowia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              20

              2.2              Kryteria i ocena zdrowia . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              22

              2.2.1.              Kryteria subiektywne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              22

              2.2.2.              Kryteria obiektywne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              23

              2.2.3.              Kryteria społeczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              24

              2.3.              Stan zdrowia jednostki i populacji . . . . . . . . . . . . . . .              25

              3.              Promocja zdrowia - Ryszard Gręboze~ski, Henryk Yirschner,             

                            Tadeusz ,~anuszko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              27

              3.1.              Niektóre uwarunkowania genezy i rozwoju promocji zdrowia . . . . . .              27

              3.2.              Podstawowe definicje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              29

              3.3.              Promocja zdrowia a "medycyna tradycyjna" . . . . . . . . . . . .              30

              3.4.              Cele promocji zdrowia . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              32

              3.5.              Ważniejsze obszary działań promocji zdrowia . . . . . . . . . . .              35

              3.6.              Rola edukacji zdrowotnej . . . . . . . . . . . . . . . . . .              40

              3.7.              Rola personelu medycznego w promocji zdrowia . . . . . . . . . .              41

              3.8.              Główne problemy i trendy rozwojowe promocji zdrowia . . . . . . . .              43

              4.              Środowisko bytowania - Tadeusz Mikulski, Henryk Kirschner,             

                            Roman Lutyński, Romuald Dukat . . . . . . . . . . . . . . .              45

              4.1.              Mikroklimat a zdrowie . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              45

              4.2.              Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego . . . . . . . . . . . .              48

              4.2.1.              Gazowe zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego . . . . . . . . .              48

              4.2.2.              Pyłowe zanieczyszczenia powietrza . . . . . . . . . . . . . . .              50

              4.2.3.              Zanieczyszczenie biologiczne powietrza . . . . . . . . . . . . . .              52

 

4.2.3.1. Obecność w powietrzu czynników biologicznych, stanowiących zagrożenie dla

                            zdrowia ludzkiego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              53

              4.2.3.2.              Ochrona powietrza przed skażeniem drobnoustrojami i jego odkażanie . . .              54

              4.2.4.              Przemiany zanieczyszczeń w powietrzu atmosferycznym . . . . . . . .              55

              4.2.5.              Wpływ zanieczyszczeń gazowych i pyłowych powietrza atmosferycznego na or-             

                            ganizm ludzki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              56

              4.3.              Promieniowanie elektromagnetyczne . . . . . . . . . . . . . . .              58

              4.3.1.              Pole elektromagnetyczne bardzo niskiej częstotliwości . . . . . . . . .              58

              4.3.2.              Promieniowanie radiowe i mikrofalowe . . . . . . . . . . . . . .              60

              4.3.3.              Promieniowanie podczerwone i widzialne . . . . . . . . . . . . .              61

              4.3.4.              Promieniowanie nadfioletowe . . . . . . . . . . . . . . . . .              61

              4.3.5.              Promieniowanie jonizujące . . . . . . . . . . . . . . . . . .              63

              4.4.              Hałas i wibracje w środowisku . . . . . . . . . . . . . . . . .              67

              4.4.1.              Źródła hałasu i wibracji w środowisku . . . . . . . . . . . . . .              67

              4.4.2.              Skutki oddziaływania hałasu i wibracji na organizm ludzki . . . . . . .              68

              4.5.              Higiena wody . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              69

              4.5.1.              Chrakterystyka wód wykorzystywanych przez człowieka . . . . . . . .              69

              4.5.2.              Zaopatrywanie ludności w wodę . . . . . . . . . . . - . . . .              73

              4.5.3.              Biologiczne skażenie wody i ścieków . . . . . . . . . . . . . . .              77

              4.5.4.              Usuwanie i unieszkodliwianie ścieków . . . . . . . . . . . . . .              79

              4.5.5.              Jakość wody pitnej a stan zdrowia ludności . . . . . . . . . . . .              80

              4.6.              Higiena gleby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              81

              4.6.1.              Właściwości gleby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              82

              4.6.2.              Szkodliwe czynniki gleby . . . . . . . . . . . . . . . . . .              83

              4.6.3.              Skażenie biologiczne gleby . . . . . . . . . . . . . . . . . .              85

              4.7.              Wymagania zdrowotne w planowaniu przestrzennym miast i osiedli . . . .              88

              4.7.1.              Planowanie przestrzenne miast i osiedli . . . . . . . . . . . . . .              88

              4.7.2.              Usytuowanie budynków mieszkalnych oraz ich otoczenie . . . . . . . .              91

              5.              Schorzenia środowiskowe - zbignieze~ ~ethon . . . . . . .              93

              5.1.              Zanieczyszczenie środowiska . . . . . . . . . . . . . . . . .              95

              5.2.              Zmiany mikroklimatyczne pomieszczeń . . . . . . . . . . . . . .              97

              5.3.              Zespół przewlekłego zmęczenia . . . . . . . . . . . . . . . .              98

              5.4.              Zespół długu czasowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              99

6. Bioklimatologia i biometeorologia- zbigniez~ ,~ethon . . . 101

              6.1.              Ogólna charakterystyka bioklimatu . . . . . . . . . .              . . . . . 101

              6.2.              Podstawy biometeorologii . . . . . . . . . . . . .              . . . . . 102

              6.3.              Bioklimat i warunki pogodowe w Polsce . . . . . . . .              . . . . . 104

              6.4.              Bioklimat obszarów zurbanizowanych . . . . . . . . .              . . . . . 106

              6.5.              Globalne zmiany klimatu (efekt cieplarniany) . . . . . . .              . . . . . 107

              6.6.              Klimatoterapia . . . . . . . . . . . . . . . . .              . . . . . 108

              6.7.              Aerozol biologiczny . . . . . . . . . . . . . . .              . . . . . 110

              6.8.              Patologia bioklimatyczna i biometeorologiczna . . . . . .              . . . . . I10

7. Podstawy higieny i zachowania zdrowia człowieka

w klimacie tropikalnym - Roman Lutyński . . . . . . . . 115 7.1. Warunki klimatyczne i skutki zdrowotne . . . . . . . . . . . . . 115 7.2. Kwalifikacje zdrowotne kandydatów do pobytu w krajach o klimacie tropikal

8

 

nym, szczepienia ochronne, kontrola stanu zdrowia w czasie pobytu i po powrocie z tropiku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 Sanitarne warunki środowiskowe tropiku, zasady higieny bytowania, pracy

              i wypoczynku osób przyjezdnych . . . . . . . . . . . . . . . . 118               -.-i. Higiena żywności i żywienia podczas pobytu w strefie klimatu tropikalnego . 120               Zakaźne oraz inwazyjne choroby tropikalne i zapobieganie im . . . . . . 124

8. Żywność, żywienie, odżywianie - Henryk Rafalski . . . . . 129

              ~.1. .              Kryteria wyboru poźywienia . . . . . . . . . . . . . . . . .              130

              ~.I.1.              Zmysłowe rozpoznanie składników pożywienia . . . . . . . . . . .              130

8.1.2.              Ośrodki kontroli i regulacji zapotrzebowania i zaspokojenia żywienio-             

                            wego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              131

              8.1.3.              Doznania pokarmowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              132

              8.2.              Rytmy zapotrzebowania i pokrycia żywieniowego . . . . . . . . . .              134

              8.3.              Normy - standardy żywienia, wyżywienia i stanu odżywienia . . . . . .              135

8.4.              Charakterystyka produktów spożywczych . . . . . . . . . . . . .              138

8.5.              Biologiczna wartość odżywcza pożywienia . . . . . . . . . . . . .              140

8.6.              Składniki odżywcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .              141

              8.6.1.              Żywieniowe znaczenie białek . . . . . . . . . . . . . . . . .              ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin