Dorsz po darłowsku
Składniki
80 dag filetów z dorsza bez skóry
, 2 średnie cebule, 2 łyżki ostrej musztardy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 5 łyżek grubo startego żółtego sera, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do wysmarowania naczynia.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Filety z ryby umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na porcje. Rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posmarować musztardą. Obłożyć cebulą. Oprószyć sproszkowanym oregano i obficie posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości ryby. Podawać z ziemniakami pure i sałatką z czerwonych buraków.
tatanka.com