KACZKA PO STAROPOLSKU.rtf

(17 KB) Pobierz
KACZKA PO STAROPOLSKU

KACZKA PO STAROPOLSKU

1            kaczka

2            jajka

1 % szkl kaszy gryczanej 15 dkg wątróbki 1/21 bulionu

1            cebula

2            łyżki margaryny

 

1            łyżka masła

2            łyżki natki pietruszki
  Sól, pieprz, majeranek

Kaczkę umyć, wykroić z niej kości. Tuszkę natrzeć solą i majerankiem. Kasze ugotować w bulionie. Cebulkę posiekać i usmażyć na margarynie. Wątróbkę podsmażyć a potem zmielić. Białka ubić na pianę. Żółtka wymieszać z kaszą masłem, wątróbką, podsmażoną cebulą, natka pietruszki i ubita pianą. Wymieszać. Kaczkę napełnić farszem i zaszyć. Piec około 90 min w tem 170 st, polewając sosem z pieczeni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin