ANIELSKI PUCH.doc

(26 KB) Pobierz
ANIELSKI PUCH

 

                                ANIELSKI PUCH. 

 

 

    

5 jajek, 5 łyżek cukru

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  nutella

1 litr śmietany kremówki 30%

7 łyżek cukru pudru

50 dkg serka homogenizowanego lub 2 kostki sera    Imperial

6 łyżeczek żelatyny

   kompot wiśniowy

3 galaretki wiśniowe

 

 

Upiec biszkopt. 5 żółtek utrzeć z cukrem na puch, dodać wymieszane z proszkiem mąki. W drugim pojemniku ubić na sztywno pianę i dodać do masy żółtkowej. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piec ok. 25 minut (aż brzegi ciasta będą odstawać od blachy). Ostudzone ciasto posmarować cienko nutellą. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy będzie ubita, dodać cukier puder i 2 cukry waniliowe, serki homogenizowane lub imperial oraz rozpuszczoną w 0,5 szkl. wody żelatynę (wlewać tężejącą). Wyłożyć na ciasto. Gdy zastygnie, ułożyć wydrylowane wiśnie z kompotu. Kompot uzupełnić wodą (aby był 1 litr płynu) i zagotować. Rozpuścić 3 galaretki wiśniowe. Kiedy zaczną tężeć, wylać na wiśnie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin