PACZKI ZIEMNIACZANE.
Ciasto:
1 kg ziemniaków
10 dag drożdży
20 dag masła
1 kg mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
4 jajka
¾ szklanki cukru
marmolada wieloowocowa
olej do smażenia
Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować. Następnie gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do dużej miski. Na gorące ziemniaki rozkruszyć drożdże, położyć masło, i zostawić tak na około 10 minut. Następnie łyżką wymieszać, tak aby wszystko się połączyło w jedną masę. Gdy ta masa ostygnie dodać mąkę pszenną, szczyptę soli, spirytus i ciasto wyrobić ręką. Jajka ubić z cukrem i dodać do ciasta. Delikatnie połączyć z ciastem i wyrobić ręką (ciasto wyjdzie takie luźne).
Marmoladę podzielić na małe cząstki, rozłożyć na deseczce i później łyżeczką nakładać na ciasto. Brać partiami ciasto, i rozłożyć je na lewej ręce (można ją mieć wcześniej posypaną mąką), następnie prawą ręką, łyżeczką kłaść marmoladę na rozłożone ciasto, i później tą prawą ręką delikatnie sklejać pączek. Tak zrobione pączki kłaść sklejeniem do dołu na wysypaną mąką np. stolnicę, i zostawić je na około 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto troszeczkę klei się do rąk, taki jego urok, ale po upieczeniu pączki wychodzą mięciutkie.
Olej rozgrzać. Dużą łyżkę wcześniej namoczoną w gorącym oleju przysunąć do pączka i delikatnie nożem nałożyć go na tę łyżkę i przenieść do rondla z tłuszczem. Tak postąpić z wszystkimi pączkami. Pączki piec w głębokim oleju z dwóch stron, po około 3 minuty na jednej stronie.
Po upieczeniu pączki wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać je cukrem pudrem.
Podane składniki wystarczą na około 32 ziemniaczane pączki.
Gryzmek