TORT Z PŁATKAMI RÓŻY
Biszkopt:
2 jajka
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
Wiórki czekoladowe
Masa:
1 słoik wiśni
1 ½ szkl soku z wiśni 5 łyżek cukru
1 łyżki mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę/ Mąkę wymieszać z proszkiem dodać do masy z jaj i dodać wiórki czekoladowe. Całość wymieszać. Piec około 25 min. Wiśnie wymieszać z sokiem i cukrem i zagotować. Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody i wlać do wiśni ciągle mieszając.
Gotować aż masa zgęstnieje. Śmietankę kremówkę ubić z zagęstniaczem i 3 łyżkami cukru. Przekładać ciasto masaż wiśni i bitą śmietanką. Wyłożyć na wiśnie
MASA DO TORTÓW
3 jajka
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mleka
1 masła
2 margaryny
1 olejek rumowy albo arakowy kwasek cytrynowy
1 kieliszek wódki
Sok z cytryny
1 galaretka wiśniowa
Zmiksować jajka z cukrem i dodawać po trochę do utartego masła z margaryną, dodać olejek, wódkę, kwasek rozpuszczony w łyżce wody, sok z cytryny. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, do drugiej galaretkę rozpuszczoną w szklance wody lekko gęstniejącą. Trzecia część pozostaje biała. Przekładać tym biszkopt.
Gryzmek