WYŚMIENITY PRZEKŁADANIEC.doc

(30 KB) Pobierz
WYŚMIENITY PRZEKŁADANIEC

 

                     WYŚMIENITY PRZEKŁADANIEC

 

  CIASTO I:

5 jajek

kostka margaryny

25 dag cukru pudru

25 dag mąki pszennej

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki suchego maku

łyżka kakao

1/2 łyżki miodu

1/2 łyżki kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu

olejek migdałowy

15 dag rodzynek

5 dag orzechów włoskich

powidła

2 duże jabłka.

 

                       Biszkopt orzechowy (II część):

3 jajka

12 dag cukru

12 dag orzechów

1,5 łyżki bułki tartej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu powoli wsypujemy zmielone orzechy, wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.

Na upieczone ciasto wylewamy biszkopt orzechowy. Równomiernie go rozprowadzamy i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu, wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wierzch ciasta można posypać grubo posiekanymi orzechami, a zamiast orzechów włoskich, można dodać do ciasta orzechy laskowe.

 

 

 

 

Margarynę ucieramy mikserem do białości. Dodajemy cukier puder oraz wanilię. Nadal ucierając, wbijamy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i łyżką delikatnie łączymy z ciastem.

 

Ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą odkładamy. Do drugiej części wsypujemy czysty, suchy mak i dodajemy parę kropli olejku migdałowego. Wszystko razem delikatnie mieszamy . Do trzeciej dodajemy stopiony i schłodzony miód, śmietanę, przyprawę do piernika i cynamon. Lekko mieszamy. Do czwartej części dodajemy kakao i również lekko mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę, nakładamy łyżką na przemian każde ciasto. Następnie posypujemy ciasto rodzynkami (wcześniej sparzonymi wrzątkiem) oraz posiekanymi orzechami.

 

Cały wierzch ciasta delikatnie smarujemy powidłami i posypujemy jabłkami, startymi na tarce o dużych otworach.

 

Pieczemy w temp. 180-200 C, ok. 40 minut.

 

Biszkopt (wykonanie ciasta II) Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu powoli wsypujemy zmielone orzechy, wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.

 

Na upieczone ciasto wylewamy biszkopt orzechowy. Równomiernie go rozprowadzamy i pieczemy jeszcze około 15 minut.

 

Po upieczeniu i ostudzeniu, wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Wierzch ciasta można posypać grubo posiekanymi orzechami, a zamiast orzechów włoskich, można dodać do ciasta orzechy laskowe. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin