TORT PASQUALINA.doc

(22 KB) Pobierz

TORT PASQUALINA

 

Poziom trudności:

Dla średniozaawansowanych

Składniki:

Ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól. Nadzienie: 500 g boćwiny, 200 g twarogu ricotta, 50 g topionego masła, 6 jajek, 1 łyżka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego, majeranku, 2 łyżki parmezanu, 4 łyżki tartego twardego sera pecorino, 1 szklanka mleka, miąższ z chleba, 2 łyżki mąki, 12 łyżeczek oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:

Z mąki, 2 łyżek oliwy, szczypty soli i odpowiedniej ilości wody wyrobić ciasto, a następnie gotową masę podzielić na 6 jednakowych części. Buraki obrać, umyć i pociąć na cieniutkie plasterki. Do garnka wlać małą ilość osolonej wody i pod przykryciem 6 minut gotować w niej boćwinę. Ugotowaną boćwinę odcedzić, wycisnąć, a gdy ostygnie, rozgnieść widelcem w miseczce razem z 2 jajkami, utartymi serami, majerankiem, 2 łyżkami mąki, twarożkiem ricotta, mlekiem, namoczonym chlebem, solą i pieprzem, tak by uzyskać jednolitą masę. Tortownicę wysmarować oliwą. Kolejno rozwałkować kawałki ciasta i każdy posmarować pędzelkiem oliwą. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć spód i boki tortownicy aż po brzegi. Następnie na pierwszej warstwie ułożyć kolejne dwa płaty ciasta, nie zapominając o posmarowaniu ich oliwą, aby się nie skleiły. Na trzeci płat nałożyć nadzienie, wyrównać, po czym w masie zrobić 4 dołki, do których wbić po jednym jajku cały czas uważając, aby się nie rozlały. Każdy dołek z jajkiem przykryć łyżką masła i łyżką tartego sera owczego pecorino, posolić, popieprzyć, a następnie przykryć pozostałymi trzema płatami rozwałkowanego i nasmarowanego oliwą ciasta. Brzeg ciasta dokładnie zlepić formując: wokół wałeczek. Posmarować oliwą również wierzch, po czym nakłuwać go widelcem uważając, aby nie przekłuć żółtek. Tak przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego do temperatury 180”C piekarnika na 45 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin