Nalewka pigwowa.doc

(20 KB) Pobierz
Nalewka pigwowa

Nalewka pigwowa
1,5 kg dojrzałej pigwy lub 2 kg (gdy owoc nie jest jeszcze dojrzały) obrać, usunąć pestki i pokrajać w kawałki.
Zalać 1 l wody i gotować pod przykryciem przez 45 minut.
Z rozgotowanej pigwy odciągnąć sok w sokowirówce lub też masę wyłożyć na gęsto tkany materiał uformowany w lejek i pozostawić na noc, by odciekł sok.
Do 0,75 l soku dodać 0,5 kg cukru i podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści.
Do syropu wlać 0,5 l winiaku i 5 ml rumu, przelać całość do butli lub małego gąsiorka i odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie.
Skroić cienko wierzchnią skórkę z połowy pomarańczy, skręcić ją w spiralę i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku, a następnie wrzucić do naczynia z nalewką, wlewając jednocześnie sok wyciśnięty z tego owocu.
Po 3-4 tygodniach nalewka będzie gotowa.
Uwaga: po dodaniu alkoholi należy co pewien czas potrząsnąć naczyniem.
Przed rozlaniem do butelek gotowa nalewkę przefiltrować przez bibułę lub flanelę.
Nalewka będzie miała złocista barwę, przyjemny smak i aromat.
Moc jej wyniesie ok. 35%.
Wydajność: ok. 2 l.
Podaje się ją ochłodzona do temperatury 10-12 st.C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin